Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kínai nyelvközpont indult Váradon

Bihar megye első kínai nyelvoktató központját nyitották meg október 4-én, a nagyváradi Aurel Lazăr Elméleti Líceumban. A képzésen legjobban teljesítő tíz diákot jövőre táborozni viszik Kínába.

A váradi nyelvközpont a Babes-Bolyai Tudományegyetem Konfúciusz Központja, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség és az Aurel Lazăr líceum között idén nyáron aláírt együttműködési szerződés nyomán jött létre, többek közt azzal a céllal, hogy elősegítse a kínai–román együttműködést úgy oktatási, mint kulturális téren.

kinai

„Alig hogy megérkezett közénk Cheng Li tanárnő, de máris nagyon kedveljük. A központ megnyitásának dátumát nem véletlenül tettük október 4-re, hiszen kínában ezen a napon tartják az úgynevezett őszközép-fesztivált (más néven Holdünnep – szerk. megj.), amely a kínai nép egyik legjelentősebb nemzeti ünnepe – a mi húsvétunkhoz hasonló – amikor a családok összegyűlnek, hogy együtt ünnepeljenek. Bízom benne hogy a tanárnő segíti majd a diákokat a személyes fejlődésben és sikerül elkötelezetté tennyie őket, főleg hogy a legjobb tanulók kínai jutalomkirándulásban részesülnek” – nyilatkozta Rodica-Mihaela Turcas aligazgatónő. Az ünnepségen jelen volt Monica Costa, idegen nyelvekért felelős tanfelügyelő is.

A Hangcsou település tudományos egyetemén végzett Cheng Li tanárnő elmondta, hogy először jár váradon és mesélt a diákoknak az őszközép-ünnep jelentőségéről.

A nyelvközpontban az Aurel Lazăr líceum diákjai számára ingyenes kínai kultúra és civilizáció, illetve nyelvtanfolyamokat tartanak, de lesznek kalligráfiai és tajcsi úrák is. Mindezekhez a Konfúciusz Intézet biztosít majd kínai tankönyveket, szemléltetőeszközöket és online kurzusanyaghoz való hozzáférést. A diákok kínai nyelvvizsgát (YCT) is tehetnek majd.

Sz. G. T.