Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kínai fotográfiákból tárlat

Elismert kínai fotóművészek felvételeiből nyitottak tárlatot szerdán a nagyváradi Euro Foto Art Galériában a IV. Kínai Fotográfiai Fesztivál keretében. A tárlatnyitón Tóth István, a szervező Euro Foto Art Egyesület vezetője köszöntötte az egybegyülteket, majd Ramona Novicov műkritikus méltatta a galéria falaira kifüggesztett, mintegy 100 alkotást.

kinai 1

A műkritikus hangsúlyozta, Kínáról nehéz egységes és egyben szuggesztív kiállítást összeállítani, hiszen rendkívül sokoldalú ország. Így a váradi tárlat anyaga is csupán szemezgetés lehet a nagyhagyományú oszág ősi és modern vetületeiből. „Számomra az igazi, autentikus Kínát azok a szerény, dolgoskezű emberek jelentik, akik néhány szem rizsen élnek, mégis tiszta és elragadó a mosolyuk. Fontos szerepet játszik az életükben az imádság, szoros kapcsolatban élnek a természettel, és kifinomult érzékük van a szépségre” – fogalmazott.

kinai 2

A tárlatnyitón zenei momentumokkal közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, aki alkalomhoz illően Mao Yuan és Fu Tong Wong kortárs kínai zeneszerzők autentikus dallamaival gyönyörködtette meg a közönséget. Az egzotikus látványvilágú kiállítás, amely a kulturális minisztérium és a kínai nagykövetség védnöksége alatt kerülhetett Nagyváradra, november 15-ig lesz látható az Euro Foto Art Galériában (Nagyvásártér, ma December 1 park, 12. szám).

 Sz. G. T.