Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kínai és dél-amerikai önkéntesek Belényesben

Az egyik legnevesebb nemzetközi európai iskola, a Le Rosey Intézet 17 diákja önkénteskedik október 23–27. között a belényesi Habitat for Humanity szervezet építkezésein, ahol rászoruló embereknek igyekeznek elfogadható lakhatási körülményeket biztosítani. A 16–17 éves diákok a világ különböző pontjairól származnak (beleértve Kínát, Perut és Mexikót) és a Creativity, Action, Service elnevezésű diákprogram keretében jöttek el Bihar megyébe, hogy közösségi szolgálatot teljesítsenek, ami nélkül nem kaphatnák meg a nemzetközileg is érvényes érettségi bizonyítványt.

kinai

A tanintézmény többféle önkéntességi lehetőséget is felkínál, amiből a diákok válogathatnak, vagy saját kezdeményezésű projektekkel állhatnak elő. A program célja, hogy a diákok szakmai tapasztalatot szerezzenek, támogassák a hátrányos helyzetű közösségeket és nőjön szociális érzékenységük.

„2002-óta járunk vissza évi rendszerességgel Belényesbe. Már nagyon megszerettük az itteni közösséget, és szeretünk segítő kezet nyújtani ahhoz, hogy lakásokat biztosítsunk a rászoruló családoknak. Ez egy nagyon szép és hasznos tapasztalat a fiataloknak, akik így felismerhetik az önkéntesség hasznát és a segítségnyújtás elégtételét” – nyilatkozta Mary Bassiouni, a diákprogram koordinátora.

A fiatalok ebben az évben a Habitat szakembereinek irányításával egy biharmezői szegény család részére segédkeznek otthont építeni. Az aktivitás négy napja alatt a diákok a háztetőt és az épület hőszigetelését készítik el. Mindemellett az önkéntesek adományokat is gyűjtöttek a belényesi árvaház részére, ahol szeretnék apróbb ajándékokkal meglepni a bentlakó gyermekeket, valamint a helyi állatmenhelyet is támogatják tíz új kutyaketrec felépítésével, étellel és gyógyszerekkel.

„A belényesi állatmenhelynek nagy szüksége van önkéntesekre, akik segítenek a mindennapi tevékenységekben: az állatok etetésében, ellátásában, tisztításában vagy az időről időre szükséges javítások elvégzésében. Keresünk ugyanakkor ideiglenes gazdikat, akik befogadnának egy-egy állatot arra az időre, amíg végleges helyet találunk a számukra. Ugyanakkor el lehet jönni játszani vagy sétálni az itteni kutyákkal, amelyek nagyon igénylik a szeretet, odafigyelést” – nyilatkozta Codruţa Goina, a Belényesi Állatvédő Egyesület elnöke.

Az önkéntes diákok csoportja október 23-án részt vett egy kiránduláson a Medvebarlangnál, és október 28-án tér majd vissza a saját alma materéhez, ahol megoszthatják kollégáikkal a Biharban szerzett élményeket.

Sz. G. T.