Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kimondták a diszkriminációt

Az elmúlt években indított diszkriminációs perek eredményeivel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke Menyhárt Gabriella ügyvéd és Molnár Csongor felperes jelenlétében péntek délelőtt.

Menyhárt Gabriella, Csomortányi István és Molnár Csongor

Menyhárt Gabriella, Csomortányi István és Molnár Csongor

Az EMNP több pert is indított a nagyváradi önkormányzat ellen a kisebbségek nyelvhasználati jogainak tiszteletben tartásáért az elmúlt években, melyek precedenst teremthetnek az egész országban, hiszen megszületett egy határozat, amely megállapítja a megkülönböztetést.

Menyhárt Gabriella elmondta, hogy nagyon kevés a joggyakorlat hasonló perekre az országban, és hogy csak tavaly október óta létezik egy irányhatározat ebben a témában a legfelsőbb bíróságon. A 2000/130-as számú, a diszkrimináció megállapításáért hozott kormányrendelet alapján 2013-ban indult egy próbaper az önkormányzat ellen Molnár Csongor, mint nagyváradi magánszemély nevében. A vád az önkormányzat magyar nyelven is nyomon követhető tevékenységeinek hiányát és az anyanyelvhasználat állampolgári jogainak figyelmen kívül hagyását jelölte meg vétségként, mint például a tanácsi összehívás, a tanácsi határozatok, a formanyomtatványok hozzáférhetősége magyar nyelven, a magyarul tudó önkormányzati alkalmazottak minimális létszáma.

Az első fokon megnyert döntést a városháza megfellebbezte, ezért 2015-ben a legfelsőbb bírósághoz került az ügy. Időközben az ügy mellé állt a Magyar Polgári Egyesület is, és idén májusban született meg egy jogerős határozat a diszkrimináció jelenlétének megállapításáról, aminek következtében a bíróság három hónapos határidőt szabott meg az önkormányzatnak arra, hogy megszüntesse a diszkriminációt, ellenkező esetben továbbviszik a pert, és egyre gyarapodik a fizetendő kártérítés összege, a késedelmi kamatokat is beleszámítva.

Csomortányi István az elhangzottakhoz hozzátette, hogy abban az esetben, ha mégsem történne előrelépés az ügyben, akkor, mielőtt kártérítési perbe fognának, újabb tárgyalásokat kezdeményeznek a városvezetőséggel. Közölte továbbá azt is, hogy a Bihar Megyei Tanács felé is ugyanezekkel a kérésekkel fordulnak, hiszen „szégyenszemre a szervezetnek még magyar nyelvű internetes oldala sincsen.”- fogalmazott Csomortányi. Pénteken írásban kérték fel Pásztor Sándor megyei elnököt, hogy orvosolja ezeket problémákat, és közölte, hogy amennyiben erre nem kerül sor, a megyei tanács ellen is pert fognak indítani.

Szamos Mariann