Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kimondják végre az igazságot?

Még mindig nem zárult le a tavaly decemberben Nagyváradon (a Kanonok sor és a Petőfi park – egykori Schlauch kert – sarkán) elgázolt 29 éves Kiss Boglárka balesetének ügye. Szülei és barátai nem nyugodtak bele, hogy a rendőrség a tapasztalt kerékpárost hozza ki vétkesként, ráadásul kívülálló szemtanú híján eddig csak a gázoló autó sofőrjének és a vele utazó szemtanúknak a vallomására alapozhatott a rendőrség. A hétvégén ismét felvettük a kapcsolatot Bogi édesanyjával, Kiss Ibolyával és Órás Lászlóval, a fiatal lány barátjával.

Boglárka emlékére barátai télen figyelemfelkeltő megemlékezést szerveztek a baleset helyszínén

Boglárka emlékére barátai télen figyelemfelkeltő megemlékezést szerveztek a baleset helyszínén

„Temesvári szakértők vizsgálják felül a tragikus baleset körülményeit a helyi szakértők által összegyűjtött adatok, a helyszínelésen feljegyzett bizonyítékok alapján” – fogalmazott László. A tragikus körülmények között elhunyt fiatal lány édesanyja hozzátette, hogy kb. másfél hónapja küldték át a hatóságok a dokumentumokat Nagyváradról a Temesvári Megyeközi Kriminalisztikai Laboratóriumnak szakértői vizsgálatra azzal a felvétellel együtt, amelyet a baleset idején egy térfigyelő kamera rögzített. Ez a felvétel egyébként csak januárban került elő, és ebből a család is kapott egy másolatot. Mint Ibolya elmondta, sajnos olyan szögben állt a kamera, hogy az ütközés pillanatát nem rögzítette, viszont azt igen, hogy a 37 éves sofőr az állomás irányából több autót is megelőzve nagy sebességgel halad. „A Kanonok sor előtti zebrán egy gyalogost majdnem elütött, látszik, hogy nem fékezett, a gyalogos pedig futva menekült fel előle a járdára. A sofőr a második zebra után ütközött neki Bogi kerékpárjának, de a felvételen csak a lányom ütközés után repülő testét lehet látni” – részletezte az édesanya. Biztos abban, hogy Bogi nem a zebrán, hanem az úttesten biciklizett. „A lányom hosszú évek óta kerékpározott, soha semmilyen balesete nem volt. Biztos vagyok benne, hogy nem a zebrán, hanem az úttesten, a sávjában haladva ütötték el” – mondta. Mint hozzáfűzte, a szerinte vagánykodó sofőrnek három sávnyi hely, plusz a fékezés lehetősége állt a rendelkezésére, ehelyett a gázpedált és a dudát használta.

A lány barátja és a szülők csak azt nem értik, hogy a Bogit elgázoló sofőr miért kapta vissza a helyszínen a jogosítványát és vezethet mind a mai napig, mikor egy egyszerűbb kihágás miatt – zebrán elsőbbségadás mulasztásáért, piros lámpajelzésnél való áthaladásért stb. – is egy-két hónapra bevonják a jogosítványt. „Sajnos ilyenek a romániai törvények. Amíg nincs bírósági végzés, vezethet a lányunk elgázolásával gyanúsított sofőr” – fogalmazott Ibolya.

Egyébként az ügyet felülvizsgáló temesvári szakbizottságtól azt a választ kapták, hogy az ügy szakértői kivizsgálására legalább 7–8 hónapot kell várniuk, és csak ezután kezdődhet el a bírósági eljárás. Ebből már másfél hónap letelt…

Sükösd T. Krisztina