Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kilencvenkilenc éves képeslap

A történelmi Magyarország tájaira kalauzolja az érdeklődőket t a Nagy Magyarország Anno című 2014-es falinaptár, amelyben Szent László városa is helyett kapott. Ebben a páratlan kiadványban – amely immár féláron beszerezhető – olyan régi képeslapokban lehet gyönyörködni, amelyeket méretük négyszeresére nagyítottak fel, így az apró részletek is feltárulnak az oldalakon.

A régi Várad egy 99 éves képes levelezőlapon jelenik meg, amelyhez az alábbi szöveget csatolta a szerkesztő, Balázs D. Attila:

„A városalapító szent király főtéri szobrának át kellett adnia helyét 1923-ban az éppen regnáló, vagyis az akkor még élő román királyról mintázott lovas szobornak. Tóth István remekműve azóta a váradi római katolikus püspökség kertjében várja, hogy Szent László érdemei elismeréseként eredeti helyére visszakerüljön.” Az időutazást ehhez hasonló, a jelenre is célzó, tabukat mellőző magyar, angol és német leíró szövegek, illetve egyedi térképek is segítik.

A 30 x 30-as méretű Nagy Magyarország Anno-ban az ország nem is olyan régen volt nagysága, gazdagsága elevenedik meg. Az első világháború után felszabdalt Magyarország minden nagyobb elcsatolt régiójából találni benne felvételeket, így a csonka országban maradt Budapest és Debrecen mellett feltűnik még a békebeli Kassa a Szent Erzsébet-dómmal, Rimaszombat Tompa Mihály szülőházával, a magyar királyok koronázó városa Pozsony, a trencséni vár, valamint Nagybecskerek, Gyulafehérvár, Fiume, Kismarton és Beregszász is, emellett egy 111 éves lap még a Magas-Tátrába is elröpít képzeletben a Téry menedékházhoz.

Ez a kiadvány immár féláron (15 lej) megvásárolható a váradi Hobby Libri, az Illyés Gyula és a Libris Antica könyvesboltokban, valamint az erdélyi és magyarországi internetes könyváruházakban.

kilencvenkilenc 1