Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kilátások(k) az Oberon Csőszínháztól

A kísérletező kedvű, alternatív színtársulat, a váradi Oberon Csőszínház péntek este mutatta be Kilátások(k) című új produkcióját a Moszkva Kávézó Alma termében. Az előadást a társulat vezetője, Csatlós Lóránt rendezte. A jelmezeket és a plakátot Murányi-Mátza Teréz tervezte. Az előadást apró történetek füzére alkotja. A párhuzamos történeteket, helyzeteket összeköti egy közös szál.

kilatasokk

A Kilátosok(k) a mai fiatalok problémáiról, ifjú értelmiségiek mindennapjairól szól. Kiábrándultságról és reménységről, kallódásról és útkeresésről, csalódottságról és boldogságról, a pályakezdés nehézségeiről és a szerelem útvesztőiről, lelkesedésről és közönyről. Az orvosról, aki kénytelen külföldre vándorolni, hogy boldogulhasson, a háromdiplomás pizzafutárról, a családi problémákkal küszködő diáklányról, a világhálóba gabalyodó kockafejről, a tanárról, a festőről – egy baráti társaság tagjai valamennyien, akik csetlenek-botlanak az élet kacskaringós útján. Emberi sorsokat villantanak föl, egy adott régióban élő fiatalok életútjának alakulását. A történetekben sok a keserűség, de ugyanakkor humorban is bővelkedik az előadás.

A produkció igazi csapatmunka. Csatlós Lóránt elmondta: a különféle szituációkat, jeleneteket közösen találták ki az Oberon Csőszínház drámaműhelyének improvizációs gyakorlatai során. A produkcióban Bodnár Dorottya, Danilics Tibor, Dankai Zoltán, Duna Orsolya, Pénzes Levente, Rostás Botond, Tőtős Ádám, Turi Brigitta és Vári Vivi szerepel. Együtt írták a szövegeket, és a történetmozaikokat Csatlós Lóránt „gyúrta össze”, a monológszerű összekötő szövegeket is ugyanő írta. A csapatban majdnem mindenki új, Danilics Tibor kivételével, aki már veterán oberonosnak számít. Jó kis társaság gyűlt össze ebben az évadban, mesélte a társulatvezető. Meglehetősen tehetséges, kitartó csoport verbuválódott egyetemistákból és középiskolásokból. Két hónap alatt hozták létre ezt a produkciót. A fiatalok ügyesen, természetesen játszanak. Most afféle „házi bemutatót” tartottak a barátoknak, ismerősöknek, a sajtó munkatársainak. Szeptembertől kezdik majd kijátszani ezt az előadást, és műsorra tűznek még egy új produkciót. Egyelőre ennyit a Kilátosok(k)ról.

Tóth Hajnal