Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kik a csalók?

Köztudottan országos botrány kerekedet az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) azon tévedéseiből, amelyeknek következtében január eleje óta több tízezer ember azzal vesztegeti idejét, hogy a 2012-es esztendő kamu- vagy valós jövedelmeit és az azok után befizetendő járulékokat tisztázza. Egyszóval máról holnapra adócsalóvá nyilvánítottak mintegy 60 ezer embert, akik hetek óta egyébbel sem foglalkoznak, minthogy próbálják tisztázni magukat, kígyózó sorokban lobogtatva a kiküldött értesítőket, felszólításokat, végrehajtási fenyegetéseket a hivatalok ablakai előtt.

A kamujövedelmek vagy valós jövedelmek utáni járulékokat az egészségbiztosítói pénztárhoz kellene, kellett volna befizetni, külön-külön minden egyes apró-cseprő összeg után. Azaz nem a főjövedelmi forrás, vagy a nyugdíj szerintiről szól a fáma, amelyekből már hivatalból levonják, hanem különböző kamatok, osztalékok, egyebek után fizetendőkről (!).

A fejetlenség abban csúcsosodott ki, hogy mintegy 15 ezer kiskorút is adócsalóvá nyilvánítottak a gyerekpénzek és azok kamatai után be nem fizetett összegek miatt, és akiknek már ki is küldték a végrehajtási értesítőket azzal az indoklással, hogy egyenként 460 lej egészségbiztosítási járulékkal tartoznak a 2012-es esztendőre. Azért ennyivel, mert ezeket az összegeket a minimálbéreknek megfelelően kalkulálják ki, melynek következtében, teszem azt a 42 lejes jövedelem után is annyit kell fizetni, mint a minimálbérek esetében. Ennek a szabálynak megfelelően, szinte az egész évi gyerekpénzt vissza, azaz be kellene „téríteni” egészségbiztosítási pénztárba.

Illusztráció

Illusztráció

Az egyik mihályfalvi család tagja is kapott egy hasonló felszólítást egy 12 lejes jövedelem után való 460 lejes befizetésre, egy olyan családtag, aki sok év óta kint él Németországban. A 12 lejes jövedelemnek utána jártak és kiderült, hogy a Banat-Crişana befektetési társaság részvényeinek egy 2012-es évre szóló osztalékát képezi, mely osztaléknak most a negyvenszeresét kellene befizetni egészségügyi járulék gyanánt. A történetben már eddig is volt néhány csavar, de még itt nincs vége. Ugyanis a család soha sem adott vagy vett részvényeket ennél a társaságnál, ha pedig valami csoda folytán mégis így lenne, nemhogy 2012-ben, de soha nem kaptak kézhez semmilyen osztalékot az említett társaságtól. Úgyhogy a mondás, miszerint, ha Románia nem lenne, ki kellene találni, örökérvényt szerzett magának ezúttal is. Annál is inkább, mivel a kiküldött értesítők postázása mintegy 15 ezer eurójába került eddig az Adó- és Pénzügyi Hivatalnak.

A botrány akkorára duzzadt, hogy maga Victor Ponta miniszterelnök állíttatta le a procedúrát, míg nem tisztázódik, ki a felelős a melléfogásért.

Addig is kígyóznak a sorok a pénzügyi hivataloknál. Érdekesség gyanánt, a fővárosban éppen egy pár hónapos csecsemő jövedelmi adózását tisztázták az egyik román hírcsatorna közvetítésével.

Sütő Éva