Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kihelyezett ülés tartott Brüsszelben a MIÉRT elnöksége

Brüsszelben tartotta kihelyezett elnökségi ülését a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT). A szervezet vezetőit június 24–26. között Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselő látta vendégül – olvasható az ifjúsági ernyőszervezet sajtóközleményében.

Kedden délelőtt az Európai Parlamentben tanácskozásra került sor, amelyen a MIÉRT elnöksége és az RMDSZ európai parlamenti képviselői áttekintették az elmúlt évek együttműködését és a közös programjaikat. Winkler Gyula üdvözlőbeszédében a fiatalok érdekérvényesítő feladatáról szólt. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az európai fiatalokat leginkább foglalkoztató kérdés a munkanélküliség. Spanyolországban, Görögországban és más európai országokban a helyzet tragikus; el kell kerülni, hogy Románia a mostaninál nehezebb helyzetbe kerüljön. A politikával foglalkozó fiataloknak esélye és felelőssége, hogy részt vegyenek a döntéshozatal előkészítésében, ahogyan azt a MIÉRT az RMDSZ-szel együttműködve teszi. Az európai fiatalok elvárásainak, céljainak hangsúlyosan meg kell jelenniük az Európai Néppártban, például jelenleg a választási kiáltvány előkészítése során. Az RMDSZ európai parlamenti képviselői és munkatársaik ehhez minden segítséget megadnak a MIÉRT-nek – fogalmazott Winkler Gyula.

kihelyezett

Jakab Adorján, Szabó József, Winkler Gyula és Sógor Csaba

Sógor Csaba beszédében arra biztatta a MIÉRT-es fiatalokat, hogy merjenek kiállni ifjúkori ötleteikért, az RMDSZ-t ösztönözzék ötleteik megvalósítására, találjanak örömet saját munkájukban. Hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt az unió vezető ereje, ezért bizonyos jobboldali kormányok kudarcára, a fiatalok magas munkanélküliségi arányának csökkentésére a megoldást a legnagyobb európai politikai alakulattól várják. Az ifjúságban rejlő energia és munkakedv, a gyakorlatba ültetett ötleteik Európa számára hosszú távú megoldást, a válságból kivezető utat jelent – fejtette ki a képviselő.

Szabó József elnök a MIÉRT-ben történt generációváltásról beszélt. Értékelése szerint ez azt jelenti, hogy mindig jönnek új személyek, akik többek között az európai színtéren folytatják a korábban megkezdett együttműködést. A MIÉRT elnöke közölte: a stratégiai partnerségek a szervezet munkájának alapját jelentik, így az RMDSZ európai parlamenti képviselőivel kialakított kapcsolat kiemelkedő fontosságú az erdélyi magyar fiatalok számára.

Jakab Adorján elnökhelyettes ismertette a július 2–7. között Marosfőre tervezett, 10. EU Tábor kiemelt témáit. A fiatalok az erdélyi magyar közvéleményt leginkább foglalkoztató kérdésekre összpontosítanak: a regionalizációra, az alkotmánymódosításra, a kisebbségi európai polgári kezdeményezésre és a jövő májusban sorra kerülő európai parlamenti választásokra. Utóbbi témában az Új Európát most – építsük fel együtt! című előadáson az RMDSZ EP-képviselői is jelen lesznek.

EU Tabor

Sógor Csaba és Winkler Gyula a MIÉRT elnökségével közösen Erős partnerség az erdélyi magyar fiatalokért, az eredményes érdekképviseletért címmel nyilatkozatot fogadtak el. Ebben megállapítják, hogy a MIÉRT együttműködése az RMDSZ EP-képviseletével egyre tartalmasabb, és egyre több területre terjed ki. Szorgalmazzák a meglévő programok folytatását és új, közös kezdeményezések kidolgozását, annak érdekében, hogy az erdélyi magyar fiatalok célkitűzései az Európai Unióban is támogatásra leljenek. Az utóbbi időszakban megerősödött a MIÉRT külügyi jelenléte: ennek elismerése a teljes jogú tagság elnyerése az Európai Néppárt ifjúsági szervezetében, a YEPP-ben. Az európai parlamenti képviselők üdvözölték a MIÉRT YEPP-tagságát, amelyet ők is aktívan támogattak.

A közösen kiadott nyilatkozat megállapítja, hogy romániai magyar nemzeti közösségünk előtt a következő nagy próbatételt az európai parlamenti választások jelentik. A mindennapjainkat meghatározó döntések az önkormányzatokban, országunk törvényhozásában és az Európai Parlamentben születnek. Következésképpen az RMDSZ jelenléte az önkormányzati döntéshozatalban, valamint Románia Parlamentjében csak akkor lehet teljes értékű és eredményes, a politikai, valamint a közképviseletei elvárásoknak megfelelő, ha erős európai parlamenti képviselettel teljesedik ki. A MIÉRT ezúttal is aktív szerepet vállal az RMDSZ európai parlamenti kampányában, és hozzájárul az ifjúsági célkitűzések megvalósításához. Az RMDSZ programjának sarokköve a szülőföldön való gyarapodás – olyan közös cél ez, melynek megvalósítása csak a fiatalok aktív szerepvállalásával lehetséges – áll az RMDSZ európai parlamenti képviselőinek és a MIÉRT Elnökségének közös nyilatkozatában.

 

AZ RMDSZ EP-KÉPVISELŐINEK ÉS A MIÉRT ELNÖKSÉGÉNEK NYILATKOZATA

Erős partnerség az erdélyi magyar fiatalokért

Az elmúlt évek együttműködése alapján a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselői és a Magyar Ifjúsági Értekezlet elégtétellel nyugtázzák partneri kapcsolatuk eredményességét. Valamennyi közös program, amelyek közül kiemelkedik az EP gyakornokság, a MIÉRT Akadémián való részvétel, a fiatal önkormányzati vezetőknek szóló program, az EU tábor programcsoportja csakúgy, mint az erdélyi magyar fiatalok bekapcsolása az EU 2020 és az Erdély 2020 programba, sikeres volt.

Az utóbbi időszakban megnövekedett a MIÉRT külügyi jelenléte: ennek elismerése a teljes jogú tagság elnyerése az Európai Néppárt ifjúsági szervezetében, a YEPP-ben. Az európai parlamenti képviselők üdvözlik a MIÉRT YEPP tagságát, amelyet a maguk során aktívan támogattak. A romániai magyar fiatalok érdekképviseletének egyre inkább jelen kell lennie az európai ifjúságpolitika alakításában, amelyre az Európai Néppárt kiváló keretet nyújt. A fiatalok Európa-szerte aktívak és kezdeményezőek kell legyenek. A jelen legsürgetőbb területe a munkahelyteremtés, amelyhez hosszú távú és fenntartható programokra van szükség, hiszen a jelenlegi gazdasági és szociális döntések, az oktatás területén hozott intézkedések a következő évtizedre is kihatnak. A döntéshozatali folyamatokban a fiataloknak is részt kell venniük, mert a jövő Európája elsősorban az ő Európájuk lesz.

Az RMDSZ legfontosabb külpolitikai célkitűzése a kisebbségi európai polgári kezdeményezés sikere, a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag elfogadtatása az Európai Unióval. A MIÉRT tagszervezeti üdvözlik az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójával, a FUEN-nel és partnereivel indított kezdeményezést, és aktív szerepet vállalnak az aláírásgyűjtési kampány romániai megszervezésében és népszerűsítésében. A MIÉRT intézményesíteni kívánja kapcsolatát, és partnerség kialakítását tervezi a fiatal európai nemzetiségek szervezetével, a YEN-nel, amely a FUEN társult szervezete, valamint más európai kisebbségi közösségek ifjúsági szervezeteivel is.

Romániai magyar nemzeti közösségünk előtt a következő nagy próbatételt az európai parlamenti választások jelentik. A mindennapjainkat meghatározó döntések az önkormányzatokban, országunk törvényhozásában és az Európai Parlamentben születnek. Következésképpen az RMDSZ jelenléte az önkormányzati döntéshozatalban, valamint Románia Parlamentjében csak akkor lehet teljes és eredményes, a politikai, valamint a közképviseletei elvárásoknak megfelelő, ha erős európai parlamenti képviselettel teljesedik ki. A MIÉRT ezúttal is aktív szerepet vállal az RMDSZ európai parlamenti kampányában, és hozzájárul az ifjúsági célkitűzések megvalósításához. Az RMDSZ programjának sarokköve a szülőföldön való gyarapodás – olyan közös cél ez, melynek megvalósítása csak a fiatalok aktív szerepvállalásával lehetséges.

Megállapítják, hogy a MIÉRT együttműködése az RMDSZ európai parlamenti képviselőivel egyre tartalmasabb, és egyre több területre terjed ki. Szorgalmazzák az eddigi programok folytatását, és új, közös programok kidolgozását, annak érdekében, hogy az erdélyi magyar fiatalok célkitűzései az európai Unióban is támogatásra leljenek.

 Brüsszel, 2013. június 25.

Winkler Gyula és Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselői,

Szabó József és Jakab Adorján, a Magyar Ifjúsági Értekezlet Elnöksége