Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kígyózó sorok az élelmiszersegélyért

Közel ezren vették át tegnap azt az uniós alapból finanszírozott, tartós élelmiszereket tartalmazó segélyt, amit a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) újraosztott. Mivel ezt tegnaptól azok a hátrányos helyzetűek is átvehették, akik az idén már részesültek ebben a támogatásban, ezért hatalmas sor kerekedett a reggel 8 órai nyitásra.

kigyozo 1

Tegnap délben mentünk el a segélyosztás helyszínére, Északőssibe, a Cazaban utca 60. szám alá, és igazi kommunizmust idéző kép tárult elénk. Hármasával, négyesével álltak sorba a raktár előtti utcafronton az emberek, a sor pedig kb. száz méteren kígyózott. Mivel odatűzött a nap, többen az árnyékos zöldövezetben vertek tanyát, az élelmesebbek még kempingszéket is vittek magukkal. A bejáratnál rendőrségi autó állt, az emberek pedig civilizáltan vártak a sorukra. Kérdésünkre az éppen sorra kerülők elmondták, hogy két és fél órát várakoztak, míg átvehették a csomagokat.

A helyszínen Dan Cheregi, az ASCO munkatársa koordinálta a segélyosztást. Tőle megtudtuk, hogy délig összesen 500 személy vette át az élelmiszersegélyt. Mindenki két, 8,8 kilós, azonos tartalmú dobozt kapott, mely 1 kg lisztet, 2 kg kukoricalisztet, 0,4 kg száraztésztát, 2 liter étolajat, 1 kg kristálycukrot, 0,3 kg húskonzervet, egy 200 grammos májpástétomkonzervet, 1 kg rizst, 0,4 kg paradicsompasztát és 0,5 kg szárazbabot tartalmaz. Az élelmiszersegélyt kizárólag az érvényes személyi igazolvány, kiskorú estében pedig az eredeti keresztlevél felmutatásával vehették át.

Azt is megtudtuk, hogy a segélyre jogosultak közül közel háromezren nem jelentkeztek a pakkokért, ezért volt szükség a megmaradt 7870 csomag újraelosztására. Kérdésünkre, hogy miért nem jelentkeztek az érintettek, Cheregi elmondta, hogy közülük legalább 600-an elhunytak, de a pontos, részletes választ a segély újraosztásának lezárása utánra ígérte. Úgy vélte, hogy ha naponta legalább ezer személyt ki tudnak szolgálni, akkor négy-öt nap alatt, tehát még ezen a héten befejezik a csomagok újraosztását.

Sükösd T. Krisztina