Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kifestettek egy hőközpontot a képzőművészetisek

A közeljövőben színes és kreatív külsőt ölthetnek magukra a többségükben elhanyagolt hőközpontok a megyeszékhelyen. A Nagyváradi Hőerőmű Zrt. ugyanis nemrégiben partnerséget kötött az Állami Egyetem képzőművészeti szakával, melynek érdekében a hallgatók saját szájuk íze szerint festhetik ki a hőközpontok szürke betonfalait.

kifestettek 1

„Mondhatni, hogy a Hőerőmű Zrt. működteti jelenleg a város legrusnyább épületeit, a tömbházak közt levő hőközpontokat, melyek többségükben 40–50 éve állnak felújítatlan külsővel. Most az a szándékunk, hogy évente 20–30 ilyen hőközpontot felújítsunk, melyeknek egy részét felajánljuk a fiatal képzőművészeknek, hogy fessék ki, értelmezzék újra a saját ízlésük szerint” – nyilatkozta Stănel Necula, a vállalat igazgatója.

A projekt keretében az első munkát „Szitakötő” (Dragonfly) címmel Ana Munteanu (Moldovai Köztársaság) és Robert George Tal (Nagyvárad), első éves, grafika szakos hallgatók valósították meg, Teofil ?tiop professzor irányítása alatt. A fiatalok bő egy héten át dolgoztak az állványokon, és egy látványos graffity-vel ékesítették a nagyváradi 100-as számú hőközpont 40 négyzetméteres falát, a Rogériusz kanonok (ma Aluminei) utca 41. szám alatt, a 45-ös óvoda mögött.

A graffity egy hatalmas szitakötő-szerű lényt ábrázol, amelynek bizonyos testrészei mechanikai elemekből állnak. A hallgatók napi 8 órát dolgoztak az elkészítésén, 38 fokos hőségben.

„Nehéz volt, de élvezetből csináltuk. Naponta több tízszer másztunk le-fel az állványzaton, mert fontos volt, hogy a munkafolyamat minden stádiumában távoli perspektívából is megnézzük az alkotást, de megérte” – nyilatkozta Ana Munteanu. „Nagyvárad nem különösebben haladó szellemű, ami a graffity kultúrát illeti, pedig hatalmas lehetőségek rejlenek ebben a városban” – nyilatkozta Robert Tal.

A fiatal hallgatók mechanikus szitakötője csupán a kezdetét jelenti egy projektnek, ami akár több évre is szólhat. A Hőerőmű Zrt. képviselői szerint legközelebb a 126-os számú és a 845-ös számú hőközpontokat festik majd ki Rogériuszon, illetve Váradszőllősön.

A megyeszékhelyen jelenleg 145 hőközpont működük, ezeknek egy része a tömbházak alagsorában található. Azon hőközpontok közül, amelyek önálló épületben helyezkednek el, idén 20-at újítottak fel teljesen, és további 15-nek renoválták az utcafront felöli részét. Nagyváradon további 100 hőközpont van, amely felújításra szorul.

Sz. G. T.