Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kicsi ablakok nyitása

Megkezdte legújabb évadát a 2007-ben indított, a kortárs magyar irodalom népszerűsítését szolgáló Törzsasztal sorozat a Várad folyóirat és a Szépírók Társasága szervezésében. Péntek délután első meghívottként Nyáry Krisztián látogatott el a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltba.

Nyáry Krisztián és Kőrössi P. József

Nyáry Krisztián és Kőrössi P. József

Szeptember 15-én, pénteken a nagyváradi Törzsasztal vendége Nyáry Krisztián irodalomtörténész, könyvkiadó volt, akit Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője köszöntött, és akivel Kőrössi P. József, a Noran Kiadó ügyvezető igazgatója és irodalmi vezetője beszélgetett.

Nyáry Krisztián 1972. július 6-án született Budapesten, és 1990–1995 között a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom-művészettudomány szakos hallgatója volt, majd 1995-től egyetemi tanársegédként dolgozott néhány évet. Kutatási területe a XIX. század első felének magyar költészettörténete.

A délután folyamán több, a  XIX–XX. századi magyar irodalom, festészet és sportélet kiemelkedő személyiségéről, szerelmi kapcsolataikról, társadalmi hátterükről és egyéb hozzájuk köthető, elgondolkodtató vagy megmosolyogtató történet hangzott el. A hétköznapi fölé emelkedett emberek életének egy-egy állomására néző „kicsi ablakot nyitva ki” (ahogy munkásságáról maga Nyáry vallott a beszélgetés folyamán) beszélgettek, érdekes és találó kérdések és hasonlóan remek és alapos válaszok formájában.

A magát irodalmárnak és már jó ideje nem irodalomtörténésznek tartó szerző 2012-ben kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és költők szerelmi életéről szóló, képekkel kísért írásait, amelyek több mint 35 ezer követőt gyűjtöttek össze egy rajongói táborban. A kötetté formált és a Corvina Kiadónál Így szerettek ők címmel megjelent történetek az év egyik nagy könyvsikerévé váltak, amelyet 2013-ban egy újabb irodalmi szerelmeskönyv követett. A beszélgetés java részét tehát költők-írók és szerelmeik rendkívüli történeteinek szemelvényei alkották, amelyek Nyáry Krisztián meghatározása szerint egy nem irodalmi műfajban íródtak, hanem a szórakoztató-ismeretterjesztő kategóriába sorolhatóak. „El akarok mesélni történeteket: emberekről és sorsokról, nem pedig művekről, de történetesen ezek az emberek írók és költők. (…) Mások magánélete mindenkit érdekel, különösen, ha felnézünk az illetőkre, és én olyan embereknek akarok mesélni róluk, akik általában nem irodalommal foglalkoznak, tehát nem egy szűk, ötszáz fős irodalomtudományban jártas közösségnek, akiknek semmi újat nem mondanak ezek a történetek. (…) Manapság illik ismerni az érdeklődési körét egy-egy csoportnak, például az iskolások esetében a szerelem nagyon kézenfekvő módon tartozik ide, és ezzel a témával, az irodalmi kánonon túlra lapozva, időt szakíthatunk az érdekességekre is. Be lehet rántani őket így az irodalomba. A diákok azért képzelnek el unalmas figurákat íróink és költőink nevei mögött, mert az elmúlt kétszáz évben szenteket gyártottunk.” – fogalmazott a meghívott.

A délután során többször elhangzott Radnóti Miklós és Gyarmaty Fanni, Tersánszky Józsi Jenő és első felesége, Molnár Sári, Kölcsey Ferenc és Szemere Pál, Szabó Lőrinc és Korzáti Erzsébet, Babits Mihály és Török Sophie, Batthyany Gyula festő (akinek csodás munkáit most kezdik újra felfedezni), Lotz Károly festő, Csinszka (Boncza Berta) és Márffy Ödön, Halassy Olivér vízilabdázó olimpiai és Európa-bajnok és Papp László, háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó neve és a róluk szóló történetek is.

Nyáry Krisztián további kötetei, amelyekről szó esett a találkozó alkalmával, és amelyeket az est végén kedvezményes áron meg lehetett vásárolni és dedikáltatni az  Igazi hősök – 33 magyar (2014); Merész magyarok – 30 emberi történet (2015), Festői szerelmek (2016).

Szamos Mariann