Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kiállítás nyílt a régi és mai Váradról

Csütörtök délután nyitották meg a Korabeli és a mai Nagyvárad című fényképkiállítást a váradi Euro Foto Art Galériában. A kiállító, Kiss László a régi Váradról készített képeslapokat kreálta újra, ugyanis az azokon szereplő helyeket, épületeket ugyanabból a szögből próbálta lefotografálni.

kiallitas

A kiállítást Tóth István, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke nyitotta meg, miután köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, mennyire örül annak, hogy a régi és a új Váradot csodálhatják meg a képeken és nagyon értékes kiállításnak tartja a tárlatot. Felcsendült Thurzó Sándor József brácsaművész zenéje is, aki az alkalomhoz illően váradi művészek darabjait játszotta.

A kiállításon megjelent Pásztor Sándor, Bihar megye tanácsának elnöke is, aki elmondta: „Nagyváradnak szüksége van a pici kulturális szögletre, mint az Euro Foto Art kiállítóterme”. Azt is hozzátette, büszkék kell legyünk arra, hogy nagyváradiak vagyunk. Ezek után a művész, Kiss László szólalt fel, aki a köszönetét fejezte ki az érdeklődőknek, és külön köszöntötte Péter I. Zoltán helytörténészt, aki segítette munkáját. Felszólalt továbbá Traian Ştef költő és prózaíró, a Familia folyóirat szerkesztője, Ioan Moldovan költő és esszéista, valamint Dukrét Géza író és történész is.

Péter I. Zoltán elmondta, hogy a városközpont hasonlóképpen néz ki, mint akkor, amikor az eredeti képeslapok készültek 1908 környékén, valamint gratulált Kiss Lászlónak azért az ötletért, hogy újrakreálta a képeslapokat.

A kiállítás megnyitójának hangulata remek volt, sokakat érdekeltek az újra elkészített képek.

Kovács Beáta Csilla