Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kiállítás és koncert volt a TEG-ben

Arcképek címmel nyitották meg szombaton délután Bányai Szabados Katalin portrékiállítását a nagyváradi Tibor Ernő Galériában, majd a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Varadinum vonósnégyes koncertezett.

„A jó portré a konkrét látványtól elvonatkoztatva a belső felfedezésére tör” – mondta Mierluţiu Emília a kiállítás megnyitóján, ő beszélgetett egyébként Bányai Szabados Katalinnal, a  TEG vezetőjével a képek keletkezéséről. Az alkotó elmondta, a tavalyi kismarjai alkotótáborban kezdett „portrézni” majd itthon is folytatta ezt a műfajt. Ha meglát egy érdekes arcot, belső késztetést érez arra, hogy papírra vesse, fogalmazott Bányai Szabados Katalin, akinek arcképeit november  29-éig láthatják a Kanonok sori pincegalériában. A megnyitón közreműködött Trifán László, Kinda Péter, Oláh Bolgálra és Thruzó Sándor József, verset S. Németh Katalin, mesét Márton Ágnes, az alkotó unokája mondott.

Bányai Szabados Katalin és Márton Ágnes

Bányai Szabados Katalin és Márton Ágnes

Fellépésre készül a Varadinum kvartett

Fellépésre készül a Varadinum kvartett

A megnyitó után a Varadinum kvartett fellépésével folyatódott az ünnepség, 1989-ben ugyanis november 15-én alakult meg a vonósnégyes, néhai id. Thurzó Sándor zenetudós kezdeményezésére. A Varadinum kavertett  tagjai, azaz Costin Éva (I. hegedű), Oláh Boglárka (II. hegedű), Thurzó Sándor József (brácsa) és Marcu Ágnes (cselló) szombaton Dan Voiculescu a kavertettnek dedikált, Szvit a Kájoni-kódexből című szerzeményét, az egykor Váradonis alkotó M. Haydn D-dúr divertimento-jét és C. Dimitrescu 4., g-moll vonósnégyesét játszották el.

Fried Noémi Lujza