Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kiállítás és hangszerismertető volt a hajdúvárosban

„Alig tízévesen vettem először vésőt a kezembe” – vallotta a nagyszalontai Domján Sándor fametsző. „Gy. Szabó Béla volt a példaképem, az ő munkája ihletett, hogy álmaimat fába véssem. Szép és pontos, szívós, kitartó munkát igényel a fametszés, a jó szemű műértő bizonyára felfedezi műveiben a rejtett mondanivalót is.”

Csörsz Rumen István, Patócs Júlia és Domján Sándor

Csörsz Rumen István, Patócs Júlia és Domján Sándor

A nagyszalontai Csonkatorony tövében lévő galériában pénteken a koraesti órákban Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke méltatta Domján kitartó és eredményes művészi munkáját: „A most kiállított képek is Arany János emléke előtt tisztelegnek” – mondta fogalmazott. Domján kiállított képei közt a régebbi és a legújabb művei is helyet foglalnak, mint például az Arany-portré, valamint a felújított Arany-porta is. Domján Sándornak több mint öt évtized óta alkotói munkásságából válogatva harminc kiállítása nyílt napjainkig.

A kiállítást követően Csörsz Rumen István budapesti gitárművész olyan gitárt mutatott be a kiállítást megtekintő hajdúvárosiaknak, amilyen Aranyé is lehetett. A gitárművész nemcsak az említett hangszert mutatta be, hanem Arany-dalokat ismertetett, pengetett és énekelt. Közöttük a Serkenj fel, kegyes nép, Kondorosi csárda mellett címűeket, melyeket gyerekdalokkal egészített ki. Az előadó bemutatta és megszólaltatta a töröksípot, a dorombot és nem utolsó sorban a magyar bőrdudát is, így igazi koncerttel tisztelgett Domján Sándor fametsző és a kiállítását megtekintő hajdúvárosiak előtt.

Sára Péter