Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kiállítás a pietizmusról

A hallei pietizmus és a reformáció. Martin Luther követője, August Hermann Francke címen nyitottak kiállítást január 10-én, kedden a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) emeleti előcsarnokában. A huszonegy német nyelvű táblából álló vándorkiállítás a németországi Halle városából érkezett Nagyváradra a Franckesche Stiftungen jóvoltából.

kiallitas 1

A kiállítás olyan időszak szellemi irányzatát mutatja be, amely mintegy 200 évvel a reformáció után bontakozott ki, amikor is a reformáció tanai újraéledtek. „Úgy gondoltuk, hogy ez a kiállítás méltó megnyitása lesz Nagyváradon a Reformáció 500 rendezvénysorozatnak” – nyilatkozta dr. Verók Attila, az egri Eszterházy Károly Egyetem és a PKE docense, aki a kiállításmegnyitó keretében A reformáció kései felvirágzása: a hallei pietizmus címmel rövid tudományos előadást is tartott a hallei pietizmusról és annak erdélyi vetületeiről.

A vándorkiállítás novembertől április végéig a Kárpát-medence több mint tíz települését járja majd be. Mint a szervezőktől megtudtuk, Romániában, illetve Erdélyben valószínűleg Nagyvárad az egyetlen város, ahol bemutatásra kerül, bár erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre is eljuttassák.

Sz. G. T.