Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kiállítás a Farcu barlangban

Egyre több érdekességgel vonzza a turistákat a Biharrósa községben levő Farcu kristálybarlang, melynek egyik csarnokában a Védett Területek Hosszútávú Fejlesztési Központja (CAPDD), nemrég bányászat-történeti kiállítást rendezett be. A kiállítás keretében a barlangba látogatók különböző bányászati felszereléseket, korabeli szerszámokat tekinthetnek meg, valamint mintákat a régióban bányászott ásványokból.

kiallitas

A kiállított tárgyakhoz háromnyelvű (román, magyar és angol) ismertető szövegek társulnak. A csarnokban kiállítottak egy próbababát is, amelyre a hagyományos bányászöltözéket adták rá. A kiállítás ugyanakkor nemsokára információs táblával is bővülni fog, amely a Királyerdő bányászatának történetét mutatja be, szintén három nyelven.

A tárlat egy norvég finanszírozású projekt keretében jött létre, melynek célja, hogy országos és nemzetközi szinten is ökoturisztikai célállomássá tegye a Királyerdőt.

Sz. G. T.