Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ki-ki a saját szemete után fizessen

Hétfőn kiegészítő napirendi pontként került a parlament közigazgatási bizottsága elé a köztisztasági törvény módosítása, számolt be Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki ismertette módosító javaslatát is, melyet szükség esetén a plénum előtt is fenntart majd.

ki ki

A képviselő szerint az önkormányzatoknak kellene eldönteniük azt, hogy a szemétszállításért havi átalánydíjat kérnek (jelenleg ez a rendszer van érvényben), vagy áttérnek az úgynevezett pay-as-you-throw díjszabásra, melyet a szemét mennyisége alapján állapítanak meg. A legtöbb uniós országban az utóbbi rendszert használják, tehát, hogy ki-ki az általa előállított szemét mennyisége után fizet, mondta a képviselő. Cseke Attila hozzátette: tudomása szerint a váradi önkormányzatnak is vannak hasonló törekvései, és a Közszolgáltatásokat Szabályzó Országos Ügynökség (ANRSC) elnökének egy rendelete lehetővé teszi azt, hogy a közintézmények és cégek a hulladék mennyisége alapján fizessék a szemétdíjat.

Nem központilag kéne megszabni a szemétdíjat, hanem engedni, hogy az önkormányzatok lakossági meghallgatások után döntsék el, számukra melyik a legelőnyösebb díjszabási forma, hangsúlyozta a képviselő, aki a bizottságban azt a választ kapta felvetésére, hogy ez nálunk egyelőre nem aktuális. Cseke Attila azt is elmondta: amennyiben nem fogadják el javaslatát, önálló törvényt kezdeményez a témában.

Fried Noémi Lujza