Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ki a hibás és ki a vesztes?

Manapság igen nehéz olyan munkahelyet találni, ahol nemcsak a kedvünkre való feladatkört találjuk meg, hanem a munkáltató megbecsülését és bizalmát is elnyerjük, ezzel együtt pedig a megélhetőséget biztosító havi bért is. Ennek ellenére még nem árt óvatosak vagy éppen gyanakvóak lennünk, hiszen, ha minden túl szépen és jól indul, akkor is megtörténhet, hogy kisebb buktatók miatt kibújik a szög a zsákból.

Egyik nagyváradi olvasónk panaszának jártunk utána, aki valószínűleg nem az egyetlen, aki sofőrként a munkáltatója miatt kapott olyan saját nevére szóló pénzbírságot a közlekedési rendőrségtől, amely a fizetésének kétharmadát teszi ki, ráadásul önhibáján kívül, ugyanis a munkáltatója biztosította róla, hogy az autóval, amit vezet, minden rendben van. Ennek ellenére le volt járva a gépjármű műszaki vizsgája, nem volt benne poroltó és kötelező elsősegély-doboz.

ki 1

Olvasónk elmondása szerint – aki alig pár hónapja dolgozik az üdítőket és tejtermékeket kiszállító váradi cégnél – a főnöke januárban ellenőrizte az autó iratait, és azokat visszaadva megnyugtatta, hogy minden rendben van. Ám még aznap az egyik érmelléki településen ellenőrizték az autó iratait, és mint fentebb említettük, semmit sem találtak rendben. Emiatt közel 900 lejes pénzbírságot kapott, amelyet utólag a cég vezetősége nem volt hajlandó kifizetni, mondván, hogy ez az ő „sara”. Utólagos egyezkedések révén sikerült kiharcolnia, hogy legalább a bírság felét állja a cég.

A Bihar Megyei Közlekedésrendészet parancsnoka, Dorin Sava elmondása szerint sajnos a törvények olyan rosszak, hogy a felelősséget ilyen esetekben mindig a sofőrre hárítják. „Az igazság valahol középen van, ugyanis mind a munkáltató, mind a sofőr hibája, ha ilyen autót használnak.” – fogalmazott Sava. Mint hozzáfűzte, egyértelműen a munkáltatóé lenne a felelősség, de a jelenlegi törvény szerint ez a sofőrre hárul, mivel neki kellene ellenőriznie, milyen biztosítással rendelkező járművet vezet. Azonban az állásával játszhat, ha visszautasítja a munkát, mert a munkáltató könnyen talál más alkalmazottat a helyére. S ezzel sakkban tartja a munkáját féltő sofőrt, aki inkább vállalja a rizikót.

Alina Dinu rendőrségi szóvivő hangsúlyozta, hogy több olyan esetről is tud, amikor a munkáltatónak és az alkalmazottnak sikerült kompromisszumot kötniük, hogy fele-fele arányban állják a büntetés törlesztését. Úgy néz ki, panaszosunknál is hasonló kimenetelű lesz az eset. Ám mindenképpen ő lesz a vesztes…

Sükösd T. Krisztina