Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ki a gyilkos?

Jó hangulatú interaktív előadással zárult a Nyári Szabadtéri Színházi Fesztivál szombaton a nagyváradi várszínházban. Bár nem telt meg a nézőtér, a közönség lelkesen vett részt a „nyomozásban”, amely a nyíregyházi Mandala Dalszínház Hajmeresztő című produkciójának része volt, a darab végén pedig állva tapsolták meg a fellépőket.

Mrs. Schubert, Lawrence és Barbara

Mrs. Schubert, Lawrence és Barbara

A washingtoni Hajmeresztő fodrászszalonban zajlik az élet, vendégek érkeznek, távoznak, várakoznak, miközben a későbbi áldozat, Isabel Czerny zongoraművésznő játéka hallatszik, őrületbe kergetve ezzel Tony Whitcombot (Kovács Attila), a szalon tulajdonosát. Megérkezik Edward Lawrence (Tarczali Krisztián) régiségkereskedő, aki szemmel láthatóan Barbara DeMarco (Vajnárovics Viktória), a  fodrászlány kedvese, majd Mrs. Schubert (Cserjési Beatrix), és feltűnik a későbbiekben Victor Rossetti (Bódis Gábor), aki csak álcából építőmunkás, valójában a rendőrség hadnagya, és megjelenik Mikey Thomas (Marinka Roland) egyetemista, aki szintén álcázott rendőr. Hagyományos előadást látunk egészen addig, ameddig Barbara megjelenik a színen azzal, hogy megtalálta a zongoraművésznő holttestét.

Rosetti még építőmunkásként várja, hogy Tony megborotválja

Rosetti még építőmunkásként várja, hogy Tony megborotválja

Ezután kezdődik a „nyomozás”, melybe már a játékosabb kedvű nézőket is bevonták, hiszen például a bűntényt megelőző eseményeket a közönség segítségével rekonstruálja Rosetti hadnagy. A rendhagyó nyomozás pillanatait és a szereplők csattanós válaszait egy-egy nézői kérdésre gyakran kísérte nevetés és taps. A színpadot végig el nem hagyó Schubert szenátorné kivételével mindenki gyanús, és mindenkinek lehetett oka a gyilkosságra. Tonyt halálra idegesíti a zongorajáték, Barbara intim barátságban volt az áldozattal, aki a lány számára kedvező végrendelet megváltoztatását tervezte, Lawrence pedig zsarolni akarta Isabelt a Barbarához írott leveleivel… Azért nézői segítséggel azt is ellenőrizni kellett, hogy a szenátorné valóban hazatelefonált-e, hiszen meg is bízhatott volna valakit a gyilkossággal.

A hadnagy és „segítői”, a nézők

A hadnagy és „segítői”, a nézők

Az előadás szünetében is folyik a bűnös keresése, majd a második felvonás eleje is interaktivitásra épül, végül a nézők szavazata alapján Barbara a leggyanúsabb, tehát a produkció ennek megfelelően az ő beismerésével zárul. A hadnagy azonban búcsúzóul elárulja: ha a nézők másként döntöttek volna, ők más befejezést adnak elő.

F. N. L.