Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kézművesek és hagyományőrzők a Szent László Napokon

Programismertető sajtótájékoztatót tartottak tegnap a nagyváradi várban a Szent László Egyesület képviselői. A téma a közeledő Szent László Napok programjainak ismertetése volt.

Az idén, immár ötödik alkalommal megszervezett kulturális fesztivál látogatói megszokhatták, nincs is Szent László Napok nívós kézművesvásár nélkül. Idén sem lesz ez másként tudtuk meg Pázmán Idától, a Nagyváradi Kézművesház Egyesület vezetőjétől, aki idén a kézművesprogramok szervezője. Mint elmondta, a Partiumból, a Székelyföldről és Székről is érkeznek kézművesek portékáikkal a június 23–25. között a nagyváradi várban zajló vásárra.

kezmuvesek

Ugyanakkor a kulturális fesztiválon hagyományos mesterségekkel is megismerkedhetünk, Szabó Zoltán fafaragó Csíkszeredából érkezik a váradi várba, és kopjafát fog készíteni, Les Gábor nagybányai születésű fazekasmester pedig az erdélyi díszítés rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket. Czirják Enikő váradi ólomüveg-készítő szakmája rejtelmeivel ismerteti az érdeklődőket,

Lévai József bőrdíszműves pedig sallangot (a lovak felcicomázására használt bőrdíszt) készít majd.  Pázmán Ida a jurták készítéshez szükséges szalagszövést mutatja be.

A legkisebbeknek alkalmuk is nyílik néhány népi mesterségben kipróbálni rátermettségüket, lesz gyöngyfűzés, nemezelés, bútorfestés vagy éppen agyagozás is.

Kovách Antal Csaba, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület vezetője is megjelent a tegnapi sajtótájékoztatón s arról számolt be, hogy már javában zajlanak az általuk megálmodott, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által is felkarolt, a diákok számára szervezett, Szent Lászlóról és a lovagkirályról szóló legendákról szóló tanulmányi vetélkedő elődöntői. A döntőre pedig a Szent László Napok idején, június 23-án, Nagyváradon kerül majd sor, az ünnepélyes díjátadót pedig a várban tartják június 24-én, szombaton.

V. Korpos Dalma, a kulturális fesztivált szervező Szent László Egyesület elnöke zárásképpen arról számolt be, hogy az eseménysorozat hivatalos megnyitóját június 19-én, 19 órától a Szigligeti Színházban tartják, ahol az ünnepi beszédeket követően, a Hagyományok Háza szervezésében Szállnak a pávák cím alatt fellép a Magyar Állami Népi Együttes és a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntősei.

(szőke)