Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kézműves napok Érmihályfalván

A hagyományőrzés és a hagyományápolás megmaradásunk, nemzeti tudatunk tartópillérei. Szellemi és tárgyi értékeink megőrzését, múltbéli örökségünknek az utókorra történő átmentését egyre többen érzik kötelességüknek az Érmelléken is. Fontosnak tartják újraéleszteni elődeik ősi tudását, szokásait, életmódját, hagyományait, megőrizni és ápolni szellemi, kulturális, építészeti, illetve néprajzi hagyatékait.

kezmuves 1

Ismerkedés a citerával

Ennek jegyében szervezte meg idén is az érmihályfalvi Érintő Egyesület négy napos rendezvénysorozatát, ahol a gyermekek és a fiatalok megismerkedhettek a korongozással, fazekassággal, mézeskalács készítéssel, népi motívumok festésével, illetve betekintést nyerhettek a honfoglalás kori harci technikákba is, a Pusztai Farkasok hagyományőrző csapat jóvoltából. A kézműves napokon, a helyi gyermekeken, fiatalokon kívül érsemjéniek és gálospetriek (a Dévai Szent Ferenc Alapítvány működtette Szentháromság gyermekotthon lakói) is részt vettek a foglalkozásokon.

kezmuvesi 2

A gálospetri gyermekotthon lakói a kész agyagmunkákkal

 

Agyagformázás citeramuzsikával és népdalokkal

Szerdán, az Albisról érkezett Sárkány család vezette be a gyermekeket a fazekasmesterség rejtelmeibe, mely család az Érmelléken egyedülállóan űzi az agyagformálás tudományát.

Mintegy kilencven kíváncsi szempár figyelte érdeklődéssel a mesterek kezei alatt formálódó anyagot, amelyből kisvártatva egy-egy szilke, csupor vagy váza öltött alakot. A bevállalók nekifogtak önállóan is a tányérok és egyéb edények megformálásának, kisebb-nagyobb sikerrel, de annál nagyobb örömmel és élménnyel eltelve, amikor ujjaik alatt edénnyé formálódott az agyag.

kezmuvesi 3

Fafestés

Szintén szerdán – egyébként a rendezvény többi napjain is –, az asszonyvásári Bertalan Attila bemutatta a citerát, és ízelítőt is adott a hallgatóságnak citeramuzsikából. A hangszert ki is lehetett próbálni, majd Barta Renátával, aki szintén Asszonyvásáráról érkezett a kézműves napokra, népdalokat lehetett tanulni és énekelni.

Közben magyarországi vendégeket is fogadtak a szervezők, mégpedig a Kósa Reneszánsz Kerámia Stúdiótól Kósa Klára kerámiaművészt, valamint a magyar vidékfejlesztési minisztérium parlamenti és társadalmi kapcsolatok főosztályvezető-helyettesét, dr. Torda Mártát, akik kifejezték a szervezőknek jövőbeni együttműködési szándékukat.

kezmuves 4

Emléklap-osztás

 

Mézeskalács, színes cérnák és fafestés

Csütörtökön a mézeskalács készítés volt a fő attrakció, amelynek csínját-bínját a helybéli Jakó Jolán kézműves mutatta meg a tanulni vágyóknak. A tészta gyúrása, formázása nemcsak a kislányokat, de a kisfiúkat is megbabonázta.

Pénteken a lányoknál a varrás, hímzés, a fiúknál a fafestés volt a főfoglalkozás. A délután folyamán mintegy 130 hímző és pingáló ült a strandudvar teraszán. A mintázók kezeit id. Szilágyi Ferenc képzőművész irányítgatta, a kalocsai hímzésről Jakó Jolán, a kalotaszegi mintákról Darabont Aliz tartott bemutatót.

kezmuves 5

Sárkány Levente segédletével készülnek az agyagedények

A negyedik napon Kovács Éva helybéli üveg- és kerámiafestő osztotta meg a kis kézműves inasokkal mestersége titkait, akik nemzeti motívumokat, jelképeket festettek a már megszáradt agyagedényekre.

A foglalkozások sorozatának záróakkordjaként a Pusztai Farkasok csapata a korabeli harci technikák rejtelmeibe engedett betekintést, de ki is lehetett próbálni az íjászat és egyéb harci fogások tudományát.

kezmuves 8

Íjászbemutató

A strandudvaron, ahol a rendezvények zajlottak, bográcsosra hívta a harci kürt a jelenlévőket, majd a helybéli Balázs Eszter és Szabó Helga Egrespatakról (Szilágy megye) tőrőlmetszett népdalokkal koronázta meg a néprajzi múltmentő napokat. A rendezvényen való részvétel megörökítésére a résztvevők emléklapokat is kaptak.

Kész munkák

Kész munkák

A foglalkozások zökkenőmentességét Bató Tímea, Bató Katalin, Kelemen Katalin, Bányai Rozália (Érsemjén), Rubletzky Márta, Bíró Róbert, Tóth Ágota, Szabó Tímea és Szilágyi Adrienn biztosították, amelyeken naponta száznál is több 8–14 éves gyermek fordult meg.

A rendezvény főszervezői Molnár Zsolt egyesületi elnök, Czeglédi Júlia és dr. Szilágyi Ferenc, támogatói pedig az Érintő Egyesület, a Bethlen Gábor Alap, a helyi önkormányzat, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács voltak.

Sütő Éva