Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kézműves foglalkozást szerveztek a Szacsvayban

A húsvéti készülődés jegyében kedden és szerdán megtartották a Fürge kezek elnevezésű húsvéti kézműves foglalkozást a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola biharpüspöki épületében Ilyés Janka projektvezető tanítónő irányításával.

A karácsonyi és a farsangi foglalkozások után ez volt a harmadik alkalom, melyet a projekt keretében tartottak az idei tanévben. Ennek célja a megfigyelőkészség fejlesztése, a formaalakítás-képesség, a formaészlelés, a kompozíciós készség és a fantázia fejlesztése, a néphagyományok felelevenítése és őrzése.

kezmuves

A 0.–IV. osztályokhoz idén első alkalommal bekapcsolódtak a gimnáziumi V. és VII. osztályok is. Szilágyi Judit református vallástanárnővel a böjtről, a virágvasárnapról, a nagypéntekről és a húsvétról beszélgettek, arról, hogy mit jelent a feltámadás. Közben kezdetét vette a munka.

A közel 150 gyermek a három órás foglalkozás elején kisfilmet nézett meg a húsvéti népszokásokról, arról, hogyan locsolkodtak régen falun. A legkisebbek húsvéti rajzokat festettek, képeslapokat készítettek. A nagyobbak húsvéti szólások, közmondások jelentésével bővítették szókincsüket. A gyerekek munkáját segítették az iskola tanítónői, Gáll Izabella, Szabó-Sajó Mónika, Moldovan Melinda és Simon Gabriella.

A legnagyobb sikert a tojásfestés aratta, hiszen a gyerekek megismerkedtek a krepp-papírtechnikával, különböző színű és árnyalatú tojásokat festettek, nem feledkezve meg a hagyományos piros tojás festéséről sem. Alkalomhoz illő kopogtatót és kosárkát is készítettek. A fiúk locsolóverssel és kölnivel köszöntötték a lányokat. A foglalkozás végén jutalmul csokitojást kaptak a gyerekek.

Szerdán a negyedikesek átkísérték az iskola leendő előkészítőseit is a foglalkozás helyszínére Gáll Izabella tanítónő vezetésével. Kicsik és nagyok együtt kézműveskedtek és játszottak mindannyiuk örömére. A kétnapos rendezvény vidám hangulatban telt.

A Szacsvay-iskola áldott húsvéti ünnepet kíván minden olvasónak.