Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kezdődik az ünnepi bolondéria

Az utóbbi évtizedekben minden karácsony előtt valami észbontó őrület folyik a világban. Az emberek olyanok, mintha űzné őket valami megfoghatatlan, tőlük teljesen függetlenül működő észveszejtő energia, rohanás, egymástaposás.

Mindenki lót-fut, tolong, vásárol, halmoz, rendez, szervez, és olyan dolgokat erőltet, amelyek amúgy a kutyának sem kellenek. Csak arra jók, hogy eltereljék az ünnepek valódi lényegéről a figyelmet. A lényegről, ami ilyentájt éppen ennek ellenkezője kellene hogy legyen: lenyugvás csendesség, önvizsgálat, jóvátétel, szeretet, megbocsátás, hálaadás, Istenhez való odafordulás. De ezek helyett folyamatosan kapacitálnak, ellopva a lélek elcsendesedésére szánt időt, azért, hogy feltölthessék a kirakatrendezvények nézőtereit, egyik helyszínről a másikra mozgatva ugyanazt a célközönséget: szülőket, nagyszülőket, diákokat, nyugdíjasokat, pártok elkötelezettjeit.

Az év folyamán egy másik tendencia, bár utóbbinak semmi köze a kommersz szintre silányított ünnepekhez, a mindenkori vasárnapi rendezvények, amelyektől az év folyamán szinte hemzseg minden kis- és nagytelepülés megyeszerte. Mondogattam is magamban nemegyszer: lám, hogy is telhetne el vasárnap anélkül, hogy a legnagyobb forróságban vagy zivatarban ne kellene rohangálnia a fél falunak vagy városnak valamilyen pártrendezvény megszervezésének érdekében, vagy éppen amiatt, hogy betöltse a kirakatnéző szerepét.

Akár az átkos rendszerben, amikor diákként, majd később alkalmazottként is megtapasztaltam, hogy a jól megfizetett pártaktivisták hogyan vettek el tőlünk minden ünnepet, hogy elvonják az embereket családjaiktól, a templomtól, az együttléttől. Manapság is ugyanaz folyik, csak más papírba csomagolva.

De miért is csodálkozunk ezen, hisz a mai vezetők zöme azon ideológián nőtt fel. Lefoglalni az embereket, elterelni a figyelmüket, ne legyen idejük gondolkodni az erőltetett idétlen pártideológián, a baklövéseiken, annak következményein.

Rá kell az embereket nevelni, hogy ne legyen önálló gondolatuk, ne éljenek önálló életet, csak amit megmond nekik a mindenkori helybéli kisisten vagy a balkáni csúcsvezetés.

Karácsony jön. Sokan most kezdjük lerohanni a lerohanni valót. Feláldozva azt a kevéske kis szabadidőt is az ünnepi köntösbe bújtatott, erőltetett menetű kényszercsődületek oltárán, ami maradna a hivatalos szabadnapokból.

Az ünnep a lélek szigete. Ne váltsuk őrületre, futó bolondériára, amelyek kimerítenek, kiürítenek, leharcolnak, lefárasztanak, mire örülni kéne annak a pár napos nyugalomnak, amelyet a Szentlélekkel való csendes feltöltődés kínálna.

Hagyjunk pár órát a lényegre is és főleg egymásra!

Sütő Éva