Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kezdődik a tanszervásárlás

Az ősz első hírnökei régen a lehulló falevelek voltak, ezt mára már sok helyen  a boltok polcain megjelenő tanszerek jelzik. Tegnapi terepszemlénken szétnéztünk váradi boltokba, hogy felmérjük melyek az idei év „sláger tanszerei”, és milyen árban juthat hozzá egy váradi szülő a gyermekének elengedhetetlen tanszerekhez. Egy olyan hipermarketbe mentünk, ahol az árak átlagosak, nem a legolcsóbbak, de nem is a legdrágább termékeket forgalmazzák.

kezdodik a tanszervasarlas

Megnéztük, hogy miket lehet venni és mennyiért. Az első, ami a legnagyobb és legdrágább része az iskolai felszerelés-csomagnak az iskolatáska. Ebből hatalmas választék van az üzletek polcain a legolcsóbb (minőségileg gyengébb) hátizsákoktól egészen a legdrágább és legmárkásabb táskákig. Mind fiús és mind lányos mintájú táskák szép számban kaphatóak, a klasszikus szuperhősös és hercegnős táskák idén sem mentek ki a divatból, valamint nagyon sok tanszerre van rányomva az idei animációs filmek szereplőinek képe. Az iskolatáskák ára ebben a hipermarketben 10 lej–200 lej között mozognak .

A következő, amiből a gyerekek presztízskérdést csinálnak, az a tolltartó kiválasztása, amiből ugyancsak nagy választékot találtunk, az olcsóbb 20 lejes egyszerűbbektől egészen a 70–80 lejt is elérő, minden írószerrel felszerelt darabokig.

Amiből a legtöbb kell egy tanévben az a füzet, ezeknek ára az 1–2 lejtől egészen 40 lejig is elmehet, ami elég sok, ha figyelembe vesszük, hogy ezekből sok kell, mert fogyóeszköz.

A ceruzák, tollak, golyóstollak sem lettek olcsóbbak az előző évekhez viszonyítva, egy-egy szett színes ceruza ára elérheti akár az 50 lejt is, nem beszélve a filctollakról, festékekről, amelyeknek ára a gyártó cég hírnevével arányosan növekszik.

Azt tapasztaltuk, hogy az üzletek polcain vannak tanszerek a szerényebb körülmények között élők gyermekeinek is, persze azokra nem nyomtatták rá a sztár mesefigurákat, de a funkciója ugyanaz.

Amit még érdemes tudni ezekről a tanszerforgatagokról, hogy minden évben az iskolakezdést közvetlenül megelőző időszakban drágábbak, de amint az iskola elkezdődik, az árak is lejjebb mennek.

Amire talán érdemes figyelni tanszervásárláskor, hogy ne ürüljön ki teljesen a családi kassza a tanév kezdéskor, hogy csak azokat a tanszereket vásárolják meg melyek elengedhetetlenek, és azokból sem kell a drágábbakat választani, egy erős közepessel is épp olyan jó osztályzatokat fog kapni a gyermek.

Vincze-Nagy Anikó