Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kezdődik a Szabadság Feszt

Mától tárt kapukkal várja a margittai termálstrand a fesztiválozókat. A Szabadság Feszt Bihar megye és a Partium legnagyobb ifjúsági fesztiválja. Esténként a magyar könnyűzenei élet legnagyobb előadói lépnek majd fel. A rendezvény egyik szervezőjét, Boda Gergőt kérdeztük a részletekről.

kezdodik 2

– Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Szabadság Fesztet Margittán. Idén milyen újdonsággal készülnek az oda látogatóknak?

– Az elsődleges célunk az volt, hogy minél több programot tudjunk behozni. Talán a legnagyobb változtatás az volt, hogy a vasárnapot is bevettük a „buliba”, hiszen eddig vasárnaponként már vége volt a fesztiválnak, most viszont a legnagyobb előadót, a Wellhello-t is ekkorra hívtuk. A másik újdonság, ami még soha sem volt, a Holi Color Party, ami a legszínesebb eseménye lesz a fesztiválnak. Újdonságnak számít az is, hogy visszatér a szabadtéri színpad, hiszen eddig sátorban fesztiváloztunk.

– Mivel a fesztiválozók sok csomagot hoznak magukkal, lesz-e lehetőségük arra,hogy csomagmegőrzőbe adják a holmikat? Lesz-e kialakítva egy olyan hely, ahol az elektronikai eszközöket feltölthetik?

– Csomagmegőrzőnk nincs. Ez egy fesztivál. Nem hiszem, hogy az emberek ide túl értékes dolgokat hoznának. Biztonsági óvintézkedések vannak, igen. Tíz önkéntes fogja folyamatosan figyelni a sátorhelyet, valamint egy profi biztonsági cég is itt lesz. Eddig még nem tapasztaltuk azt, hogy valami eltűnt a fesztivál helyszínéről. Rendelkezésre áll majd egy sátor, ahol a fesztiválozók a telefonjaikat tölthetik. Erre mindig ügyelünk és próbálunk eleget tenni a kéréseknek. Általában tíz-tizenöt csatlakozót biztosítunk a fiataloknak. Ez a hely biztonságos lesz, mivel a sátorban mindig lesz majd legalább egy szervező.

Bár az időjárás-előrejelzés azt mutatja, nem lesz eső a Szabadság Feszt alatt, fel vannak-e készülve az esőre és viharra? Hogyan és mivel készültek fel rá?

kezdodik a szabadsagfeszt 1

– Természetesen mindig van forgatókönyvünk arra az esetre, ha esne az eső, de a hőségre is fel vagyunk készülve. A strand területén fel tudunk állítani három óriási sátrat, amely mind a hőségtől, mind az esőtől megvédi a fesztiválozókat. Ha rosszabbra fordulna a helyzet, a strandtól nem messze van egy épület, amit szintén ki tudunk nyitni és elszállásolhatjuk az embereket.

Ön szerint ki az a szakmai, illetve zenei előadó, akit a legtöbben várnak?

– A szakmai előadások közül szerintem az ifjúsági szervezetek előadóit várják a legtöbben, Oltean Csongorra, a MIÉRT elnökére, Apjok Norbert ifjúsági képviselőre, illetve Kis Andrásra, az IKSZ képviselőjére gondolok itt. Ha a szórakoztatói előadásokról beszélünk, akkor határozottan állítom, hogy a KatapultDJ-t, a habpartit és a Wellhellot várják a legtöbben.”

Kik fogják tartani a szakmai előadásokat és milyen témákat dolgoznak majd fel?

– Rengeteg szakmai előadót hívtunk. Többek között Cseke Attila, Szabó Ödön, Kéry Hajnal, Nagy Gabriella, Oltean Csongor, Apjok Norbert, Kis András is felszólal majd. A témák a mostani generációkhoz szólnak. Érdemes lesz meghallgatni őket.

– Ha esetleg most gondolná meg valaki magát és ki szeretne menni a fesztiválra, lesz-e még szabad helyük számukra?

– Igen, a helyek nem korlátozottak. A tavaly közel nyolcszáz sátorozónk volt, az idén többre számítunk. Ha megtelne a strand első helyszíne, készen áll a hátsó része arra, hogy a sátorozók bevegyék azt. A helyszínen is lehet bérleteket venni, az árakat nem emeltük, napi jegyek úgyszintén vannak.

Milyen délutáni programokat szerveznek a fesztiválozóknak?

– Nos, lesznek ügyességi versenyek. Ezeken általában a fiúk vesznek részt. A lányoknak jógaoktatás, néptáncoktatás lesz. Az egyik nagyon várt program a szombat délutáni habparti. Ez már tavaly is volt, és mindenki nagyon élvezte. Szombat délelőtt egy félnapos Tunning showra készülünk. Közel száz autó regisztráltatta magát a versenyre.

– Köszönjük a beszélgetést!

Kovács Beáta Csilla