Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kezdődik a palota felújítása

Két közérdekű témát ölelt fel az a tegnap megtartott sajtótájékoztató, melyre Böcskei László, nagyváradi római katolikus megyéspüspök és munkatársai invitálták a sajtó képviselőit. A sajtótájékoztató elején a főpásztor köszönetet mondott a média munkatársainak amiatt, hogy egész évben partnerként együttműködve tájékoztatták a publikumot az egyházi eseményekről. Első témaként ismertették annak a kiállításnak a részleteit, amely a váradi püspökség szervezésében Felix Terra címen csütörtökön kerül megnyitásra Bukarestben. A 2017-es Szent László Emlékév lezárásaként a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyedülálló lehetőséget kapott városalapító szent királyunk és a magyar katolicizmus évezredes történelmi és egyházművészeti hagyatékának bemutatására. A bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum meghívására és a két intézmény közös szervezésében, 2017. december 14-től kezdődően három hónapon át tartó kiállítást szervezhetünk a Szent László alapította egyházmegyénk történelmi és művészeti kincseiből a Román Nemzeti Történeti Múzeum épületének nagytermében. A több mint 1000 négyzetméteres tárlaton közel 150 jelentős kiállítási tárgy kerül bemutatásra, köztük számos olyan, az ország területén még sosem látott műkincs, mint Luxemburgi Zsigmond nagyváradi sírjának ékszerei, a Váradon keletkezett és a Szent László legendahagyomány számára felbecsülhetetlen értékű Dubnici Krónika, vagy egyházmegyénk talán legértékesebb művészeti hagyatéka, a flamand késő reneszánsz egyik remekműveként számon tartott belényesi Szűz Mária-kegykép.

kezdidik 1

A váradi püspökség gyűjteményéből származó, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár és nagyváradi Körösvidéki Múzeum által kölcsönzött műkincsekből összeállított tárlat nem csak egyházmegyénk történetének legjelentősebb múzeumi eseménye, de az erdélyi katolicizmus talán legnagyobb hatású és minden szempontból Szent László nagyságához méltó megnyilvánulása Románia egyik országos jelentőségű kulturális intézetében, mutatott rá Böcskei püspök.

Második témaként a katolikus püspökség tulajdonában levő barokk palota felújításáról szóltak, a munkálatok első szakasza pár nap múlva kezdődik. Délkelet-Európa és Románia legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemléke az 1762. és 1776. között épült Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota, amely monumentális külsejével és belső eleganciájával méltán tarthat számot nemzetközi érdeklődésre. A francia barokk palotaépítészet cour d’honneur vonulata Ausztria érintésével, az épületet tervező Franz Anton Hillebrandtnak köszönhetően került Nagyváradra, ahol a püspöki palota és a székesegyház a Kárpát-medence legnagyobb barokk műemlék-együttesét alkotja.

kezdodik

A nagyszabású beruházás a következő célkitűzések megvalósítását szolgálja: a palota statikai megerősítése és restaurálása, a műemlék épület belső felszerelése, a műemlék múzeummá való átalakítása műtárgyvédelmi szempontok alapján, az épület látogatóbaráttá tétele, különös tekintettel a fogyatékkal élők igényeire.

Az épület-rehabilitáció magában foglalja nem csak az épület statikai megerősítését, hanem a barokk építészeti elemek, a főhomlokzat, az udvar felőli belső homlokzat, a műemlék előcsarnok és a lépcsőház, illetve a barokk díszterem restaurálását is. A felújítás és kiállítóterek kialakításakor figyelembe vették a műemlék strukturális adottságait, tagolását és biztonságvédelmi adottságait. Megújul az ingatlan teljes infrastruktúrája. Mozgássérültek, siketek és vakok számára biztosítanak speciális látogatási lehetőséget. A palotában elsősorban a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közgyűjteményei, egyházi múzeuma kap helyet, az állomány felmérése és digitalizálása ez idő tájt is zajlik. A felújítás három szakaszban zajlik majd, az első szakasz, melyet a jövő héten kezdenek el, egy évig tart a tervek szerint. Ennek kivitelezése 2 millió euróba kerül, s a magyar kormány támogatásával valósul meg.

(szőke)