Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kezdődik a farsang

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A szokás ma is él, jelmezeket, maszkokat is lehet már kölcsönözni, azonban némi kézügyességgel magunk is elkészíthetjük azokat. Alább néhány ötletet olvashatnak, melyeket persze ki-ki kedve, fantáziája és lehetőségei szerint használhat, fejleszthet. 

Kisebbek és nagyobbak öltözhetnek például betörőnek, ehhez főleg fekete ruhadarabokra, póló vagy melegítőfelső, nadrág, harisnya, lábszárvédő vagy farmernadrág és cipőre van szükség. Kell még fekete sapka vagy fejkendő és fekete maszk. A rablónak rendelkeznie kell egy batyuval is, ezt egy régi párnahuzatból is elkészíthetjük, vagy, ha nem akarunk varrni, egyszerűen kössük össze egy nagy darab fekete szövet vagy fejkendő négy sarkát.

A fekete ruhadarabok segítségével készül a denevérjelmez is, ehhez mindössze szárnyakat és a füleket kell elkészíteni. A szárnyak hosszát tetszés szerint választjuk ki, azokat kivághatjuk fekete anyagból, és biztosítótűvel illeszthetjük a felsőhöz, vagy akár hozzá is varrhatjuk. A denevérfüleket kivághatjuk vastagabb anyagból, és például kapucnira vagy sapkára, hajpántra varrhatjuk őket, de fekete kartonból is elkészíthetjük, s egy műanyag fejpántra ragaszthatjuk

Szintén fekete, vagy más, de egyszínű ruhadarabokba öltözve, akár egy símaszk és egy seprűnyélből készült vagy játékkard segítségével máris nindzsává válthat bárki a farsang idejére.

 kezdodik 1

Virágba borulva

Margarétának, napraforgónak, nefelejcsnek, körömvirágnak vagy gerberának is öltöztethetjük gyermekünket, vagy akár mi is magunkra ölthetjük a jelmezt. Az alapöltözet zöld nadrág (vagy szoknya és harisnya) és felső, a margaréta elkészítéséhez a következőkre van szükség: széles karimájú szalmakalap; 50 cm fehér lepedővászon; keményítő; kis darab napsárga vászon; 3 m napsárga ferdepánt; ragasztópisztoly; olló; vasaló. Más virágnál a megfelelő színű pamutvásznat használjuk.

A még folyékonyra kevert keményítőt főzzük fel egy nagyobb lábasban, majd hagyjuk kicsit kihűlni. A lepedővásznat hagyjuk benne néhány percre, hogy jól átitatódjon, majd kicsavarjuk ki, félnedvesen kivasaljuk, és felvágjuk 50×10 cm-es csíkokra, ezekre rajzoljunk fel 2-2 szirmot, és vágjuk ki őket. A ferdepántot, amennyire tudjuk, vasaljuk ívesre. Vágjunk ki a sárga vászonból egy kb. 12 cm átmérőjű kört, ezt ragasszuk a kalap tetejére. Előmelegített ragasztópisztollyal ragasszuk egymás mellé a szirmokat a kalap karimájára úgy, hogy ráncot hajtunk mindegyiknek a közepén. Ha körbeértünk, ragasszunk fel még egy réteget úgy, hogy takarja az első réteg szirmainak illesztéseit. A ferdepánttal vonjuk be a kalap oldalát: kezdjük alulról úgy, hogy az első darab pánt fedje kissé a szirmokat. Vágjuk le a szükséges méretet, és hátul az összeillesztésnél kis ragasztópöttyel rögzítsük a pántokat. Haladjunk felfelé a kalap tetejére ragasztott körig úgy, hogy a pántok kb. fél cm szélesen fedjék egymást. Rögzíthetjük a kalapot kalapgumival vagy szalaggal, amit néhány öltéssel a karima belső oldalához varrunk. A margarétához hasonlóan Fontos!

Ha olyan szalmakalapot akarunk virágba borítani, amit rendszeresen használunk, ragasztás helyett inkább férceljük a textildarabokat a felületére. A mulatság után így könnyen eltávolíthatjuk a szirmokat, míg a ragasztó nyomot hagyhat a szalmán.

kezdodik 2

Maszk elkészítése

A farsang természetesen elképzelhetetlen álarc nélkül. Ezt is megvásárolhatjuk, de elkészíthetjük otthon is némi idővel és türelemmel, a maszkok díszítésének pedig csak a fantáziánk szab határt.

Műanyag maszk: 0,5 mm-es PVC lap, rostselyem csomagolópapír, vékony szalag, ragasztó, -spray. Vágjuk ki az álarcformát PVC lemezből (a mintát alkoholos filccel rajzoljuk fel, lemosható). A csomagolópapírból akkora téglalapot vágjunk, amelyre bőven elfér a maszk; mindkettőt helyezzük egy újságpapírra. Fújjuk le a PVC-t ragasztóspray-vel, és 10-20 másodperc után helyezzük a csomagolópapírra és jól préseljük rá. Vágjuk le körben a fölösleges papírt, a szemnyílást sniccerrel szabjuk ki. Lyukasszuk ki az álarcot a két szélén, fűzzük be a szalagot (ha nehezen fér be, egy vékony drótdarabot hajlítsunk félbe, ezt húzzuk át a lyukon, és mint tűvel a cérnát, ezzel húzzuk át a szalagot). Ragasszuk fel a flittersort, gyöngyöket, textíliákat stb.

Papírmasé maszk, hozzávalók: alufólia, gipsz, újságpapír, tapétaragasztó, olló, kés, sniccer, ecset, akrilfestékek (vörösréz, ezüst), üvegkontúr (arany), szalag, ragasztó.

A gipszsablon elkészítéséhez körülbelül 15 cm-enként hajtsunk egymásra öt-hat réteg alufóliát és gondosan simítgassuk az arcunkra, ez lesz az öntőforma. A formát helyezzük egy mélyebb tálba, ezen belül körben támogassuk meg az elálló részeket, hogy a gipsz súlyától ne nyílhasson szét a forma. (Egy-két helyen ragasztószalaggal is megerősíthetjük). Lassan öntsük ki gipsszel úgy, hogy a szélein is erős réteget alkosson. A fóliasablon sérülékeny, lehet, hogy az öntvényen egy kis bekevert gipsszel pótlásokat kell majd végezni, vagy lefaragni belőle.

A megszáradt öntvényen ceruzával jelöljük be, hogy milyen formájú maszkot szeretnénk. Kenjük be az öntvényt zsíros krémmel, vazelinnel, hogy ne ragadjon rá a papírmasé. Készítsünk sűrű tapétaragasztós oldatot. Az újságpapírt vágjuk 1-1,5 cm-es csíkokra. Ezeket ragasztóba áztatva kezdjük el felrakosgatni a formára – mindig jól rásimítgatva. Legalább öt-hat réteget rakjunk váltakozva keresztben és hosszában.

Ha megszáradt a papírmasé, vegyük le a formáról. Ceruzával jelöljük és vágjuk körbe a kívánt formát; a szemkivágást sniccerrel készítsük el (3.a.), majd smirglizzük simára a maszk felületét. A kész darabot tetszés szerint festhetjük, akár flitterekkel is díszíthetjük, végül ragasszuk fel a szalagot.