Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kevesebbet fizetünk iratainkért

A Belügyminisztérium alárendeltségében működő intézmények egy sor illetéket szüntetnek meg február elsejétől a 2017/1-es számú törvény értelmében. Claudiu Pop, Bihar megye kormánybiztosa tegnap ismertette, milyen illetékeket nem kell ezután fizessenek a polgárok.

Kevesebbet  fizethetunk 55 BB (2)

Az útlevelek kiváltása 22 lejjel fog kevesebbe kerülni február elsejétől, az ideiglenes, egyszerű útlevél esetében törölték a 100 lejes sürgősségi illetéket. Az öt évig érvényes elektronikus útlevél 258 lejbe kerül, a három évig érvényes útlevél 234 lej lesz, az egy évig érvényes ideiglenes útlevél kiváltása pedig 96 lejbe fog kerülni február elsejétől.

Megszüntetik a névváltoztatás esetében, illetve elvesztett személyazonossági igazolvány újraigénylésekor is az eddig kötelező bélyegilletéket, továbbá az állampolgárság és lakóhely bizonyítására szolgáló okmányok és az ideiglenes személyi igazolvány kiváltásakor fizetendő illetéket is.

Megszűnik az erkölcsi bizonyítvány kiváltásakor eddig fizetett 10 lejes illeték, ezt az igazolást ezután ingyen adják ki magán- és jogi személyeknek egyaránt. Megszűnik továbbá a gépjárművezetői engedélyek kibocsátásáért fizetendő díj is, és a gépkocsik bejegyzésekor felszámolt illetékek is. Nem kell bélyegilletéket fizetni február elsejétől akkor sem, ha valakitől ideiglenesen bevonták a jogosítványát, s a bevonási idő elteltével újra igényli azt.

Nem kell bélyegilletékek fizetni ezután a vadász- vagy halászengedélyek kiváltásakor, illetve ezek évente esedékes megújításakor sem.

Kevesebbet  fizethetunk 55 BB (1)

A tegnapi sajtótájékoztatón Claudiu Pop prefektustól megtudtuk, a zökkenőmentes ügyintézés érdekében ma hajnaltól online is lehet időpontot kérni útlevelek, illetve gépkocsi-bejegyzések igényléséhez. A polgárok mobiltelefonokról, számítógépről is elvégezhetik az időpontkérést, ha felmennek a Bihar megyei prefektúra honlapjára a www.prefecturabihor.ro internetcímen, s ott rákattintnak a „Rezervare Online SPC” menüpontra. A regisztrációt követően a polgárok SMS-ben vagy email útján kapnak értesítést arról, hogy pontosan melyik napon, hány órától, hányas ügyintéző fióknál jelenjenek meg. Ezáltal elkerülhető a felesleges várakozás, a hosszadalmas sorban állás, vélte a prefektus. Természetesen a hagyományos ügyintéző fiókok továbbra is működni fognak, így azok a polgárok, akiknek nem áll módjukban a korszerű, internetes időpontkérés, ott igényelhetnek útlevelet a már megszokott módon.

Szőke Mária