Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kevesebben vásárolnak a roncsautóprogrammal

November 20-án zárul az idei roncsautó-program, melyet június 10-én indítottak útjára. Arról, hogy az előző évekhez képest mekkora volt náluk az érdeklődés a program iránt, a Grup West vezérigazgatója, Pecher János (képünkön) tájékoztatta lapunkat. A cég az Opel, a Chevrolet, a Saab és BMW hivatalos márkakereskedése.

A több éve tartó programban kezdetek óta vesz részt a vállalat, tudtuk meg a vezérigazgatótól, aki elmondta 2007-8-ban is működött a program, de az 2009-10-ben volt a legeredményesebb, 2011-12-re pedig kifinomultabb lett, ekkor lehetősége volt egy vásárlónak három értékjegyet (voucher) is felhasználni. A három, egyenként 3 800 lejes értékjegy használata rengeteget segített, hiszen több mint kétezer euró árkedvezményt jelentett, illetve a gyártói és forgalmazói kedvezményeket is figyelembe véve egy 12-13 ezer eurós gépjárművet 8 500 – 9 ezer euróért is megvásárolhatták a vevők.

kevesebben

Idén sajnos későn, június közepén indult a program, egy voucher értéke ugyan 6 500 lej lett, de ez kevesebb, mint a tavaly felhasználható három értékjegyé volt, és az értékjegyek elosztása is másként történt, mondta Pecher János. Biharban előbb minden engedélyezett átvevőhely kilenc-kilenc értékjegyet kapott, majd ketten közülük még kétszázat, így túlkínálat jelentkezett. Bár egy 6 500 lejes értékjegyet kétezer lej körüli áron árultak, ma már 5-600 lejért is megvásárolható egy. A magánemberek számár a piac visszaesett, az autópiaci forgalom 15-20 százaléka a 2007-8-asnak, és ennek 80 százalékát a cégek alkotják, nekik ugyanis gazdaságosabb az autócsere, mondta a vezető. A roncsautóprogram nem hozta meg a várt eredményt, vélekedett a Pecher János, a kereskedések nem rendeltek előre, az ügyfelek anyagi lehetőségei pedig nem találkoznak a kínálattal.

Beszédesek a számok is, melyeket megosztottak velünk: 2010-ben Bihar megyében 535 értékjegy felhasználásával 179 gépkocsit vásároltak tőlük, 2011-ben pedig 304 értékjegy felhasználásával 102-őt. Tavaly 94 értékjegy beváltásával 32 autót, idén pedig mindössze ötöt vásároltak meg. Pecher János azt is elmondta: korábban, legalább március 15-éig el kellene indítania a programot, hogy legalább 8-9 hónapos átfutási ideje legyen, szerencsés lenne, ha az elszámolásokat harminc napos határidővel ejtené meg az állam, és egyszerűsítené az ő munkájukat is, ha Bukarest helyett legalább régiós szinten ejthetnék meg az értékjegyek elszámolását.

Fried Noémi Lujza