Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kevés olaj gyűlt

Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE ’91) a negyedévente esedékes elhasznált olajgyűjtési akciót Nagyváradon. A háztartásokban felhasznált étolajat és zsiradékot ez alkalommal is 10 és 14 óra között lehetett leadni a város öt különböző gyűjtőpontján.

keves 1

Az esős idő ellenére többen is kimerészkedtek, hogy a palackokba gyűjtött felhalmozódott olajtól megszabaduljanak, és hogy azt jó kezekre, a kolozsvári Concept Oil cégre bízzák az akció végén, amely újrahasznosítja azt: a kevésbé szennyezett olajból biodízeladalék készül, míg a szennyezettebből aszfaltadalék.

keves 2

Tiponuţ Tibor, az egyesület elnöke összegezte a szombati akció eredményességét: „Az öt gyűjtőponton összesen 570 liter használt étolaj és zsiradék gyűlt össze 220 környezettudatos személy jóvoltából: a Rogériuszi piac előtti gyűjtőponton 200 liter olajat adott le 84 személy, a Széles utcai (Decebal) piac melletti gyűjtőpontban 100 liter olajat 43 személy, a Lotus bevásárlóközpont melletti gyűjtőpontban 75 litert 23 személy, a nagypiac előtt 85 litert 38 személy és a félig kész Szent László téren 110 liter olajat 32 személy. Ez elég kevésnek számít, utoljára 2014 novemberében volt ennél kevesebb.” Az elnök elmondta továbbá, hogy legutóbb a tavaly októberben szerveztek gyűjtést Nagyváradon és Élesden, novemberben pedig Nagyszalontán. A környezetvédelmi akciók során általában szívesen dolgoznak együtt az iskolákkal, de az egyesület tagjai is örömmel veszik ki a részüket nemcsak a gyalogtúrákban, hanem a környezetkímélő akciókban is. A beszolgáltatók egy-egy tombolaszelvényt kaptak palackjaikért cserébe, amelyekkel a kilenc nyeremény egyikére esélyesek: hárman egyenként 3 liter olajat, hárman egy-egy EKE pólót és hárman egy-egy könyvcsomagot nyernek. A sorsolás február 20-án lesz, a szerencséseket a sajtón keresztül és személyesen is értesítik.

A szervezők hálásak a lakosság támogatásáért.

Szamos Mariann