Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kevés nő végeztet szűrést, pedig ingyenes

Annak ellenére, hogy a vizsgálat 25–64 év közötti nők számára teljesen ingyenes, Bihar megyében nagyon kevesen végeztetnek méhnyakrákszűrést – tudatta Daniela Rahotă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője.

„A 2016-os évre az egészségügyi minisztérium 178 ezer lejt utalt ki a Bihar megyei méhnyakrákszűrési programra. Ez az összeg elegendő lenne arra, hogy 2 438 nőnél elvégezzék a Babeş-Papanicolau tesztként ismert szűrővizsgálatot” – mutatja a DSP közleménye, mely emlékeztet, hogy az ingyenes szűrést a megyei kórházban, illetve a Pelican-kórházban végzik. A két intézmény az idei év első kilenc honapjában összesen mindössze 808 ilyen tesztet végzett el, vagyis a méhnyakrákszűrési programon egyelőre 33 százalékos a részvétel.

Dr. Daniela Rahotă

Dr. Daniela Rahotă

Az alacsony igénybevételi arány azonban nemcsak a Bihar megyei nők érdektelenségét jelzi, hanem azt is, hogy a háziorvosok sem informálják kellő mértékben pácienseiket az ingyenes lehetőségről. A vizsgálaton nem vehetnek részt azok a nők, akik esetében valamilyen sebészeti beavatkozás során eltávolították a méhnyakat, illetve azok sem, akik teljes méheltávolításon estek át. Ugyanakkor azon 64. életévüket betöltött hölgyek sem szerepelnek az ingyenes szűrési programban, akiknél a legutóbbi három citológiai vizsgálat eredménye normális volt.

„A méhnyakrák megelőzése, illetve korai felfedezése nagymértékben a háziorvosok hozzáállásán is múlik, akiknek folyamatosan informálniuk kellene ezen a téren az aktívkorú női lakosságot. A 25–64 közötti hölgyeknek nincs más dolguk, minthogy háziorvosuk útmutatásával kitöltsenek egy szűrővizsgálat-kérvényt. Az ingyenes screening költségvetése biztosított, fontos azonban, hogy a hölgyek keressék a vizsgálat módját, és ne hagyják veszni az ingyenes lehetőséget” – jegyezte meg a DSP vezetősége.

Sz. G. T.