Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kétszeres Balkán bajnok lett Rákóczi Gergő fogathajtó

Szokatlan módon a nemzetközi sportszabályokkal ellentétben tartották a 2017-es fogathajtó Balkán Bajnokságot a Bukarest melletti Floreşti-n.

kobolkuton

A verseny rendhagyóságát adta, hogy egyetlen sportágban sem tartanak ugyanazon évben világbajnokságot, Balkán Bajnokságot vagy Európa Bajnokságot. A fogatosoknál ez fokozottabban igaznak kellene lenni, hiszen a négy napig tartó ezen bajnokságok akármelyike teljesen kimeríti a lovat és lovast egyaránt. Az talán még szokatlanabb, hogy ennek ellenére a világbajnokság után egy héttel került megrendezésre a Balkán Bajnokság. A szlovéniai Lipica (a Világbajnokság helyszíne) és Bukarest közötti távolság közel 2000 kilométer megtétele lovakkal két nap, figyelembe véve a szállításra vonatkozó szigorú szabályokat, ilyen távolságon már kötelező pihenőt beiktatni a lovaknak. Az a versenyző, aki a Világbajnokságon is szerepelt és nem voltak cserelovai (3+3), nagyon meggondolta, hogy felvállalja-e ezt a megmérettetést. Így hát nem véletlenszerű, hogy az egykori Cantacuzino birtokon megszervezett versenyen a vártnál kevesebben álltak starthoz. Romániából öten álltak rajthoz, közülük hárman egyenesen a lipicai Világbajnokságról érkeztek. A FEI szabályzatának megfelelő nemzetközi pályát az a magyarországi Fintha Gábor építette, aki pillanatnyilag Európa és az Egyesült Államok legismertebb pályaépítője. Csak emlékeztetőül írjuk, hogy ő építette a világbajnoksági pályát Lipicán, előzőleg Fábiánsebestyénben, illetve a szlovákiai Kis-Topolcsányban is. A Balkán Bajnokság előtt Rákóczi Gergőnek annyi ideje volt, hogy útközben lovakat cserélt és a VB-s lovait pihenőre tette. A Balkán Bajnokságot csapatban Románia nyerte (Rákóczi Gergő – Érköbölkút, Milin Milorad – Arad, Varga Roland – Érköbölkút). Második helyen a horvát csapat végzett. Egyéniben Rákóczi Gergő aranyérmes, így itt is megőrizte Balkán Bajnoki címét, hiszen ez a második aranyérme ebben a kategóriában. A versenyszezon ezzel a fogathajtóknál 2017-ben véget ért. Jó évet tudhat magának Rákóczi Gergő, hiszen az idén lett hetedszer országos bajnok, másodszor Balkán bajnok egyéniben és csapatban, míg a VB-n a román csapat a nyolcadik helyen végzett, Gergő pedig a lipicai lovak kategóriájában a dobogó harmadik fokára állhatott. Az érköbölkúti Tulipán Sportegyesület sem zárta rosszul az évet, hiszen két tagja szerepelt a Világbajnokságon, a Balkán Bajnoksági román nemzeti csapat három tagja közül pedig kettő érköbölkúti versenyző.

Á. A.