Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Két váradi óvoda újul meg

Két, a váradi önkormányzat költségvetéséből megújuló óvodát mutatott be szó szerint pincétől a padlásig. Huszár István alpolgármester, és az Ingatlankezelő Igazgatóság részéről Benyovszki Tünde aligazgató.

Az első helyszínen, a nagyváradi Liszt Ferenc utca végén található 56-os számú óvodában mindjárt a tetőre mászhattak fel a vállalkozóbb szellemű sajtósok, hogy helyben megszemlélhessék azt a hatvan napelemet, melyek nemcsak az óvoda áramszolgáltatását biztosítják majd, hanem az előállított energiafölöslegből még anyagi nyereséget is termel az intézmény és a város számára.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A helyi önkormányzat és a kivitelező Amper Proiect kft. vezetője, Teodor Gabor tájékoztatása szerint ez az országban az első olyan tanintézmény, mely képes áram-önellátásra lesz a napelemekkel, sőt, az említett  zöld energia termelésére is képes lesz az előzetes felmérések szerint, hiszen az év 12 hónapjából nagyjából nyolc hónapban tudnak majd pozitívan teljesíteni a területen mért fényviszonyok alapján. Az említett hatvan napelem 15,8 Megawatt teljesítményt nyújt egy évben, ebből az óvoda nagyjából tizenkettőt fogyaszt majd el, a maradék, az országos hálózatba kerülő energiából pedig a számítások szerint hét év alatt térülnek majd meg a munkálatok 96 ezer lejre rúgó költségei. Emellett a kivitelező garantálja, hogy az elemek 25 év alatt maximum 20%-ot veszíthetnek teljesítményükből.

Benyovszki Tünde és Huszár István Fotó: Csikos Rolland

Benyovszki Tünde és Huszár István
Fotó: Csikos Rolland

A következő helyszín a várad-velencei Grădinarilor utcában található 2-es számú napközi volt, melyet tavaly szeptemberben kezdtek el helyrehozni, s várhatóan szeptember elsejére teljesen elkészülnek vele. A Domexim Construct cég – Ioan Costea műszaki vezetésével – láthatóan az épület tartófalait kivéve szinte mindent vadonatújra cserélt. Nagyjából 1,2 millió lejből teljesen megújult az épület külső és belső szerkezete: tetőzet, ablakok, külső és belső vakolat, hőszigetelés, a belső tér korszerűbb elrendezése, alagsori önálló fűtőegység, óvodaudvar, közműhálózat (fűtés, víz- és villanyvezetékek), egyszóval kulcsrakész átadás várható az új tanév megkezdésével, mintegy 60 gyermek és családja, s persze az itt dolgozó pedagógusok és a személyzet nagy örömére is.

Tóth Gábor