Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Két művészet találkozik

„Világpremierre” számíthatnak a nagyváradi komolyzene kedvelők, ugyanis október 13-án 19 órától egy különleges koncerttel készül Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész és Osztrovszki Ildikó szolnoki gyümölcs- és zöldség szobrász. A koncert azért lesz különleges, mert ameddig a zongoraművész játszik, addig a szobrász hölgy dísztököt és görögdinnyét farag majd a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók termének színpadán.

Meleg Vilmos, Osztrovszki Ildikó, Thurzó Zoltán

Meleg Vilmos, Osztrovszki Ildikó, Thurzó Zoltán

Tegnap délelőtt a két művész, valamint a nagyváradi filharmónia igazgatója, Meleg Vilmos beszélt arról, mire számíthat majd a közönség az egyedi előadás során.

Meleg Vilmos elmondta, hogy felelősségüknek érzik mind a fiatal tehetségek felkarolását, mind azt, hogy a komolyzenét népszerűsítsék. Éppen ezért is örült a Thurzó Zoltán ötletének, melynek megvalósításához a legnagyobb örömmel adnak otthont.

Thurzó Zoltán elmondása szerint valami különlegeset és újszerűt akart alkotni, így esett a választás a zeneművészet és a képzőművészet ötvözésére. Osztrovszki Ildikó művésznővel egy kiállításon találkozott, amelyen a gyümölcsszobrász hölgy is kiállította alkotásait. Ezután kereste őt fel az ötlettel.

Osztrovszki Ildikó elmondta, először azt hitte viccel a művész. Ő egyébként kilenc éve farag ilyen jellegű alkotásokat, először csak hobbiként kezdte el ezt a művészeti ágat, de mára már ezüstérmes gyümölcs- és zöldség szobrász. Ezt a címet 2016 októberében nyerte el egy nemzetközi versenyen Németországban.

A két művész azt is elmondta, hogy miután megszületett az ötlet, sokat gondolkodtak annak megvalósításán, mert a hetvenöt perces koncert ideje alatt szinte lehetetlenség két szobrot kifaragni. Többször gyakoroltak már együtt, és fejben kész van a terv is, hogy ki hogyan fogja véghezvinni az eltervezetteket. A koncerten egyébként más különlegességet is láthatnak majd a részvevők, ugyanis a gyümölcsfaragás mellett a fények játéka is fontos alkotóeleme lesz a nem mindennapi eseménynek. Thurzó Zoltán elmondta, hogy lesz olyan dal is, amelyet gyertyafénynél fog eljátszani, valamint lesznek speciális fényhatások is a koncert ideje alatt.

Akik részt vesznek a koncerten többek között Chopin-, Bartók- és Liszt-szerzeményeket is hallhatnak. Az eseményre a belépés meghívás alapján működik, az ingyenes meghívókat a nagyváradi filharmónia jegypénztáránál lehet igényelni a készlet erejéig. Ez a nagyszabású koncert azért ingyenes, mert a szervezők egy, a Bihar Megyei Tanács által meghirdetett projekt keretén belül valósítják meg tervüket.

Vincze-Nagy Anikó