Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Két márciusi bemutató a Stúdióban

A Veszedelmes viszonyok: és a Három nővér bemutatójával készül a nagyváradi Szigligeti Társulat.

Choderlos de Laclos 18. századi levélregénye színpadi adatpációjának a Christopher Hampton által átírt és Hargitai Iván által rendezett Veszedelmes viszonyok bemutatójára március 12-én, szombaton 19 órától kerül sor. A március 12-ei bemutatót követően ebben a hónapban még három alkalommal, 13-án, 16-án és 25-én 19 órától tűzi műsorára a Szigligeti Társulat a Veszedelmes viszonyok című új, stúdiótermi produkcióját.

ket1 _Veszedelmes

A dráma két szenvedélyes és kegyetlen arisztokrata játszmáiról szól; unaloműző fogadásuk csapdájának azonban ők maguk is áldozatává válnak. A nagyváradi előadás megkísérli átültetni a jelenbe a cselekményt, így a levélváltások helyét az SMS veszi át, a barokk látványt pedig napjaink divatos lakásképe váltja. Az előadás cselekményének középpontjában Merteuil márkiné (Tóth Tünde) és Valmont vikomt (Szabó Eduárd) fogadásának története áll, amelynek nemcsak kiszemeltjeik, hanem saját maguk is áldozataivá válnak.

ket 2_harom nover

A március 18-ei Három nővér című bemutatóról bővebben hétfői lapszámunkban írunk. Az előadásról a színház honlapján a következő olvasható: „Az a legfontosabb, hogy az emberek ráébredjenek, hogy ha akarják, új és jobb életet tudnak maguknak teremteni” – írja valahol Csehov. A Három nővér e tétel negatív bizonyításaként is felfogható: olyan sorsok gyűjteménye, melyeket elkerült ez a felismerés. Olyan múltba feledkező szendergőkről szól tehát e remekmű, akik nem tudnak megérkezni saját életük jelenidejébe, nem bírnak felelősséget vállalni magukért és szeretteikért, képtelenek felnőni. Csehov mélységes mély emberismerete – bár 19. századvégi vonásokkal – jelenkorunk kegyetlenül igaz tablóját is megfesti, de e kép mégsem rémisztő, mert felfedezhetjük benne az alkotói kéz törődését, a precíz és részletező figyelmet: ott munkál benne a gyógyító szeretet. Végül, ha mélyen belenézünk a szereplők szemébe, nem tudjuk úgy kinevetni őket, hogy közben ne éreznénk együtt velük, és ne szeretnénk őket szívünk legmélyéből. Így talán képesek leszünk magunknak is megbocsájtani saját kisszerűségünket, magunkat is kinevetni. Úgy látszik, Csehov mégsem hagyta el végleg az orvosi pályát, segít nekünk, hogy új és jobb életet tudjunk teremteni.

Az előadásokra jegyek a színház jegypénztárában (keddtől péntekig 11-17 óra között, valamint egy órával az előadások előtt), illetve online, a www.biletmaster.ro honlapon kaphatók.