Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Két kiváló fiatal művész a filharmónia vendége

Hagyományos szerda délelőtti sajtótájékoztatóján mutatta be a nyilvánosságnak e heti meghívott művészeit a Nagyváradi Állami Filharmónia, illetve csak mutatta volna be, hiszen egyedül a Reggeli Újság képviseltette magát a tájékoztatón, minden bizonnyal a többi sajtóorgánum politikával teli hétköznapokban való elfoglaltsága miatt. De mivel lapunk csöppnyit még ad a kultúrára, röviden elbeszélgettünk a két vendéggel, név szerint Horváth Gábor magyarországi karmesterrel (sz. 1975), illetve Székely Attila marosvásárhelyi zongoraművésszel (sz. 1974), tényleg csak röviden, hiszen a próba máris indult a sajtószünet után. Ők ketten tehát a filharmónia ma este 7 órakor kezdődő szimfonikus hangversenyének ígéretes meghívottai, a koncert pedig teljes mértékben Johannes Brahms előtt hivatott tisztelegni, egyrészt a zeneszerző nagy igényeket támasztó 2., B-dúr zongoraversenyével, másrészről pedig a brahmsi „Pastorale”-nak is nevezett 2. szimfóniával.

Székely Attila és Horváth Gábor

Székely Attila és Horváth Gábor

Horváth Gábor, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar karmestere jelenleg a Budapesti Zeneművészeti Egyetemen, illetve a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában tanít, nem mellesleg a Magyar Televízió által 2002-ben megrendezett legendás X. Nemzetközi Ferencsik János Karmesterversenyen második helyezését és a közönség különdíját nyerte el. Gábor örömmel emlékezett vissza tavaly januári nagyváradi fellépésére, ugyanakkor elmondta, amellett, hogy már másodszor jár városunkban gyakori vendége a Csíki Kamarazenekarnak, az udvarhelyi Székely Filharmóniának, illetve a Nagyszebeni Filharmonikusoknak is, tehát az itteni terep egyáltalán nem ismeretlen számára. Jövőbeni terveiről is kérdeztük, s bár rendkívül lefoglalja a magyarországi koncertezés és tanítás, azért nagy örömmel fogad minden felkérést a tágabb értelemben vett erdélyi zenekaroktól is, ugyanakkor Kassán 8 éven át volt vendégkarmester. Brahms 2. zongoraversenyére rákérdezve megtudtuk még, hogy Gábor nemrégiben Szokolay Balázzsal játszotta a művet.

Bár a januárban előzetesen kiadott filharmónia-műsortervben még a kolozsvári Selmeczi György karmester neve szerepelt a mai koncert mellett, azért Horváth Gábor beugrása nyilván semmit nem von le zenekarvezetői értékeiből, sőt rendkívül tiszteletre méltó, hogy a teljes műsort is átvállalta minden változtatás nélkül. A fiatalember kiváló, elegáns és precíz zenei munkájáról a tegnap délelőtt zenekari próbán is meggyőződtünk.

Székely Attila már kolozsvári zeneakadémiai évei alatt is nagy visszhangot keltett kiváló zongorajátékával (akkor Adriana Bera osztályában tanult). Azóta kétszer koncertezett Nagyváradon, legutóbb 2005 novemberében Mozart d-moll zongoraversenyével, az akkori fiatal és ígéretes karmesterrel, Flórián Gergellyel, aki szerencsére azóta a magyarországi színházi és koncertéletben megérdemelten foglalkoztatott művész lett.

Mint sok hazánkfia, az egyetem után Attila is külföldön próbált szerencsét, ami mint elmondta nem volt könnyű, de szakmai kvalitásait szerencsére hamar elismerték, először mesterképzésre jelentkezett, majd egy nívós zongoristaverseny díjazottjaként figyeltek fel rá. Attila immár 14 esztendeje él Németországban, szabadúszóként igen nagy a művészi szabadsága, sok ideje marad gyakorlásra, s ő is sokszor tér vissza szűkebb hazánkba fellépni. Bár szülővárosában, Marosvásárhelyen már régen koncertezett, azért tavaly például a kolozsvári filharmóniával lépett fel. Barhms 2. zongoraversenyét még zeneakadémista éveiben játszotta először, majd 5 évvel ezelőtt szintén a kolozsvári szimfonikusokkal. A technikai, művészi és egyben erőnléti szempontokból is a zongoraverseny irodalmának egyik legrobusztusabb és igényesebb alkotását már a próbán láthatóan nagy lendülettel és kiváló zenei jelenléttel hallhattuk tőle. Attilát terveiről is kérdeztük, Németországban sem unatkozik, egy kamarazenei trióval koncerteznek heti rendszerességgel, de jövőbeni meghívásai között Dubai és London zenei színpadai is szerepelnek.

Ígéretes Brahms-koncert tehát ma este 7 órakor a filharmónia termében.

Tóth Gábor