Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Két helyszínen a Karácsonyi Vásár

Idén két helyszínen és hosszabbított programmal zajlik a Karácsonyi Vásár Nagyváradon: egyrészt a város Szent László terén (Piaţa Unirii) november 30. és december 31. között, másrészt a vár épületének falain belül december 2. és 24. között. A részletes programot Mihai Jurcă, a Turizmus Népszerűsítéséért Nagyváradon és Környékén Egyesület (APTOR) elnöke és Angela Lupşea, a Bihari Műemlékvédő Alapítvány és a Városi és Vártörténeti Múzeum igazgatója ismertette.

Mihai Jurcă és Angela Lupşea

Mihai Jurcă és Angela Lupşea

 

Az idei Karácsonyi Vásár hagyományos kínálatait és programjait új helyszínen, Nagyvárad főterén lehet idén megtekinteni, ahol a szezonális termékek és ajándékok házikói mellett az ünnepek alatt előszeretettel fogyasztott ételek és italok is megtalálhatók, sőt december 5-től maga a Mikulás is beköltözik az egyik kis házikóba. A vásár hétfőtől csütörtökig 14 és 21 óra között, míg pénteken és vasárnap 12 és 22 óra között lesz nyitva. A program számos koncertet és művészeti élményt is magába foglal, olyan előadók lépnek majd fel, mint Paula Seling (november 30-án 18 órától), Andra (december 18-án 19 órától), Nicolae Furdui Iancu (december 2-án 19 órától), a Locomotiv GT (december 9-én 19 órától), Elena Gheorghe (december 22-én 20 órától), illetve karácsonyi énekeket előadó csoportok is, mint például az Ikonok Együttes Ioan Bocşa vezetésével.

A vár udvara a decemberi ünnepi hangulatnak megfelelően átalakul, és így helyet ad az Édességek Házikójának, a Karácsonyi Pékségnek, a Manók Gyárának és a Mesék Szobájának – utóbbiban például színészek fognak felolvasni gyerekeknek román és magyar nyelven egyaránt, illetve olyan népszokások is megelevenednek majd, mint például a disznóölés.

December 2-án Románia nemzeti ünnepének alkalmából 18 órától a Regina Maria Színház nagytermében egy népzenei koncertet is meg lehet hallgatni, amelyen népdalokat és néptáncokat adnak elő a fellépők, köztük Nicolae Furdui Iancu és Grigore Leşe. A jegyek már megvásárolhatók a www.biletmaster.ro oldalon (helytől függően 5 és 10 RON között változnak az árak).

A körülbelül hetvenezer euróba kerülő rendezvénysorozat szervezői szeretnék köszönetüket kifejezni a nagyváradi önkormányzatnak és támogatóiknak, például a Raiffeisen Banknak, a Tuborg Christmas Brew-nak, a Coca-Colának és a Nutrientul Groupnak.

A helyszíneken felállítandó házikók közül tizenkettő csütörtökig még kibérelhető (75 lej/nap), és az érdeklődők a 0359/807-907 telefonszámon jelentkezhetnek.

Szamos Mariann