Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Két fotókiállítással indult a maraton

A nagyváradi Euro Foto Art Galéria és a vár fejedelmi palotájának alagsora adott otthont tegnap délelőtt annak a két kiállításnak, amelyek a négyfalui Magdó István és a csíkszeredai Szabó Attila képeiből összeállított válogatást kínálnak az érdeklődőknek.

Radu Igazság, Szabó Attila, Tóth István, Lucian Maliţa és Thurzó Sándor József

Radu Igazság, Szabó Attila, Tóth István, Lucian Maliţa és Thurzó Sándor József

A tegnap megnyitott és a hónap végéig megtekinthető két fotótárlat annak az ünnepségsorozatnak a része, amely rendhagyó módon a nagyváradi fotóművészet negyven éves múltjáról, illetve megteremtőjének, Tóth Istvánnak 65. születésnapjáról hivatott megemlékezni. A két kiállítás szerzői hosszú ideje ápolnak szakmai és baráti viszonyt a nagyváradi fotográfusokkal, és az ünnepelt felkérésére szívesen hozták el a képeiket a bihari megyeszékhelyre.

A Romániában is – de sokkal inkább külföldön – elismert fotóművész, Magdó István egy váratlan megbetegedés miatt távolmaradó ukrán fotóművészt és munkáit helyettesítette, akinek alkotásait Radu Igazság, az Euro Foto Art Egyesület kurátora, egyetlen szóban jellemezte: öröm. A számos díjjal kitüntetett Magdó képeinek tematikáját illetően kiemelte a változatosságot, és mindenekelőtt az élet-halál harcot, amelyet a természeti fotóin sikerült lencsevégre kapnia, ide értve azokat is, amelyek megörökítik azt az igazán hideg és havas telet, amelyet az ország nyugati részeiben már nem lehet megtapasztalni. A fotóművész maga is bevallotta, hogy nagyon szívesen figyeli és örökíti meg a természetet a maga spontán valójában, időt és fáradtságot nem kímélve.

ket fotografiai kiallitassal 2

Szabó Attila, a csíkszeredai Prisma Fotóklub elnöke karrierjének utóbbi tíz évéből összeválogatott anyagot hozott el Váradra. Az egyéni gyűjteményből álló kiállítás a fotóművész 55. születésnapjának alkalmából idén januárban nyílt meg a klub székhelyén, majd Marosvásárhely után érkezett el Váradra is. A tárlat különlegességét, a várbeli hangulat mellett, a láttatás módja és a képek vászonra nyomtatott technikája adja. Radu Igazság olyan képeknek nevezte Szabó munkáit, amelyek mindegyike esetében egy-egy kép több képet alkot, és meggyőződése szerint ezek túlélik a percenként létrehozott fotók és fotósok modernkori invázióját.

A kiállítások megnyitójának hangulatáról Thurzó Sándor József brácsa- és Lucian Maliţă hegedűművészek gondoskodtak.

Szamos Mariann