Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Két éven belül kellene a Bihar megyei autópályaszakasz

Elfogadták, és Klaus Iohannis államfőnek kell kihirdetnie a lakástörvény módosítását, mely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok megvásárolhassák azokat a lakásokat, amelyeket jelzáloghitel miatt árvereznek el. A módosítást Cseke Attila Bihar megyei képviselő kezdeményezte, ő is számolt be az eredményről csütörtökön.

ket even belul

A lakásokat nem kötelező megvásárolniuk az önkormányzatoknak, ez egy lehetőség, ha megteszik, az ingatlanok az önkormányzat köztulajdonába kerülnek, nem lesznek eladhatók, és előző bérlőjüknek adhatják ki azokat öt évre.

Bár jelenleg nem az esetleges kormányra lépés, hanem a mozgósítás a fő kérdés, az RDMSZ az észak- és a dél-erdélyi autópályák befejezetését szabja feltételül a tárgyalásokon, mondta csütörtökön Cseke Attila Bihar megyei RDMSZ elnök, szenátorjelölt.

Cseke Attila az autópályák helyzetére is kitért, mint mondta, jelenleg a mozgósítás a prioritás, de az RMDSZ kormányra lépése feltételéül az észak- és dél-erdélyi autópályák 2020-as befejezését szabják meg feltételként. A Bihar megyei 64 kilométeres szakasznak még ennél is hamarabb, 2018-ig el kell készülnie, a magyar fél ugyanis már megkezdte az Debrecentől az országhatárig tartó autópályaszakasz megépítését. Romániában egyébként jelenleg 753 kilométernyi autópálya járható, a két és félszer kisebb Magyarországon 1451 km.

A Cioloş-kormány kormányhatározattal fogadta el a közlekedési mestertervet, az nem a parlament elé került, hívta fel a figyelmet Cseke Attila szenátorjelölt. A tervvel az a fő gond, hogy a 2020-ig tervezett, 12,8 milliárd euró értékű beruházásokra csak 4,6 milliárd euró forrását azonosítottak, a 2020–2030 között szükséges 16, 7 milliárd euróból, pedig 8,8 milliárd eurót.

Fried Noémi Lujza