Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Készülnek a választásokra

Idén először szkennelik majd a személyi igazolványokat a szavazóhelyiségekben, hogy megelőzzék a kettős szavazást, hangzott el tegnap Claudiu Pop Bihar megyei kormánybiztos és Oana Tuluc, az Országos Választási Hatóság (AEP) északnyugati régiójának képviselője közös sajtótájékoztatóján, melyen a választási előkészületekről számoltak be.

keszulnek

Claudiu Pop elmondta, hogy Bihar megye 101 településén összesen 651 szavazóhelyiséget alakítanak ki. Megyénkben 504 005-en jogosultak szavazásra, Nagyváradon pedig 188 672 ember szerepelt március 2-án a választói névjegyzékben. A megyei tanácstagok száma 35 lesz, és összesen 1259 helyi önkormányzati képviselőt választhatunk meg június 5-én. A jelöléseket április 11–26. között kell majd benyújtani, ezek május 4-én, a kampány kezdete előtt válnak véglegessé.

Mint Oana Tuluc elmondta, egyelőre várják az úgynevezett választási szakértők, azaz a választási bizottságok elnökeinek, elnökhelyetteseinek, illetve a személyi igazolványokat szkennelő operátorok jelentkezését, utóbbiak esetében nem feltétel a pártfüggetlenség, illetve képzést is kaphatna majd. Bihar megyében a prefektúra 10-es termében jelentkezhetnek az érdeklődők. A javadalmazás napi 85 lej, ez legtöbb öt napra adható, és levonják belőle a 16 százalékos jövedelemadót.

Fried Noémi Lujza