Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Készülnek a választásokra

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviseletében Zatykó Gyula, a párt országos alelnöke és Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke a június 5-ei helyhatósági választásokon való részvételükről és céljaikról tájékoztatták tegnap a sajtót.

Csomortányi és Zatykó a tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatón

Csomortányi és Zatykó a tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatón

Zatykó Gyula az EMNP nagyváradi polgármesterjelöltje hangsúlyozta, hogy a pártjuk elsőként tette le mind a helyi, mind a megyei jelöltjeik listáját. A lakosság részéről a szükséges támogatói aláírások 25 százalékkal meghaladták a megszabott határértéket, ezek száma elérte a 2500-at Nagyváradon. Mind Zatykó, mind Csomortányi részletezték kitűzött céljaikat. Elsősorban a korrupció ellen harcolnának, átvilágítanák az önkormányzatok tevékenységeit, valamint a fiatalok külföldre való kivándorlásának mértékét is szeretnék csökkenteni béremelések révén.

Csomortányi részletezte, hogy a teljes jelöltlistát 26 településen adtak le. Hozzátette, hogy 30 községben időben megvolt a jelöltek teljes listája, ám négy településen – Alsólgason (Lugaşu de Jos), Vedresábrányban (Abrănuţ), Keményfokon (Avram Iancu) és Telegden – minden jelöltjük visszalépett, megfélemlítés miatt. Csomortányi arra is felhívta a figyelmet, hogy négy magyar településen – Diószegen, Szentjobbon, Tamásiban és Várasfenesen – sikerült megegyezniük az RMDSZ helyi szervezetével arról, hogy pártjuk ott ne adjon le jelöltlistát, ugyanis megbizonyosodtak arról, hogy ezeken a településeken az RMDSZ jelenlegi képviselői jól végzik a rájuk ruházott feladatukat. „Ez a valódi összefogás útja, és mivel a megyei RMDSZ vezetőkkel nem volt alkalmunk tárgyalóasztalhoz ülni, ezért a megyében egyenként tárgyaltunk azokkal a jelöltekkel, akikkel érdemes volt. A támogatott polgármesterek köre még bővülhet az elkövetkező egy-két hétben. A következtetés az, hogy a helyi vezetőkben sokkal nagyobb bölcsesség van, mint a megyeiekében” – fogalmazott Csomortányi. Hozzátette, a megyei tanácsba is szeretnének bejutni, és abban bíznak, hogy oda legalább két jelöltjüket beszavazza a lakosság. Négy éve egyébként a megyeszékhely lakosságának 3,84 százaléka szavazott bizalmat a néppártnak, most ennél azért többre számítanak, mivel elmondásuk szerint az elmúlt négy év alatt elég sokat bizonyítottak.

A néppárt a nagyváradi helyi önkormányzat tízes listáján a következő jelöltjeit indítja: Zatykó Gyula (mérnök), Modován Lajos (tanár), Nagy Zoltán (tanár), Török Sándor (mérnök), Balogh Árpád György (háziorvos), Holló Barna (képzőművész), Varga Csaba (építész), Tőtős Ilona (technikus), Bősze László Antal (szerszámöntő) és Szabó Judit (kémikus).

A megyei tanácsjelöltek tízes listája a következő: Csomortányi István (építészmérnök), Nagy József Barna (szociális asszisztens), Szilágyi Ferenc (tanár), Kálmán Balázs (közgazdász), Varga Csaba (építész), Pólik Levente (közgazdász), Zatykó Gyula (mérnök), Baricz-Nánási Ferenc (tanár), Balogh János (mezőgazdasági technikus) és Rhédey Emília (könyvelő).

Sükösd T. Krisztina