Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Készül Nagyvárad márkázása

A Nagyváradi Egyetem és a váradi városháza együttműködésének jegyében idén nyáron az egyetem szociológiai és gazdaságtudományi fakultásainak hallgatói Adrian Hatos professzor irányításával turisztikai felmérést készítettek a megyeszékhelyen, valamint a Váradszentmártonhoz tartozó Félixfürdőn és Püspökfürdőn. Az eredményről és a felmérés céljáról tegnap számoltak be.

Eduard Florea és Adrian Hatos

Eduard Florea és Adrian Hatos

Eduard Florea városmenedzser és Adrian Hatos hangsúlyozták, hogy e turisztikai felmérés célja kialakítani Nagyvárad turisztikai márkáját a hagyományok megőrzésével, termékként kínálva a helyi sajátosságokat, és mindezt jövőre egy kézikönyvben rögzítik majd, amelyet a turizmus minden szereplőjéhez – szállodákhoz, ügynökségekhez, éttermekhez stb. – eljuttatnak. Mint elhangzott, egy ilyen márka, arculat tükrözi a város értékeit, azokat a dolgokat, amelyekben a város egyedi, ami rá nézve sajátos, ami megkülönbözteti más városoktól. Ezeknek az összessége lesz tulajdonképpen a városmárka. Ehhez azonban fontos a lakosság és a turisták véleménye, ezáltal felmérve, mi tudja képviselni jelen esetben Nagyvárad szellemiségét, értékét, kultúráját, történelmét, majd meg kell azt is vizsgálni, mi az, ami megkülönbözteti Nagyváradot a többi romániai várostól. Mi az, amit népszerűsíteni szeretnének, ami Váradra jellemző.

Tehát egy felméréssel indult idén nyáron a város arculatának kialakításához vezető út, mely alkalomból mind nagyváradi lakosokat (őket személyesen keresték fel), mind a megyeszékhelyen és a Félix-, illetve Püspökfürdőn nyaraló turistákkal (ezek szállodák, éttermek és egyéb turisztikai intézmények segítségével történtek) töltettek ki egy-egy kérdőívet. A részletekről Lucia Ştef és Raluca Buhoş egyetemi hallgatók számoltak be. Egyébként a kérdőíveken többek között olyan kérdések szerepeltek, mint például: Miben különbözik Nagyvárad a többi hazai várostól? Milyen más városokhoz hasonlít Várad? Mit javasolna, mit nézzen meg ön szerint egy turista Nagyváradon? Mit kerüljön el? Melyek a legkedveltebb események, fesztiválok? stb.

keszul

Fotó: oradea.travel

Összesen 400 váradi lakost, illetve 350 turistát (közülük 200 Váradon, 150 a Félix- vagy Püspökfürdőn nyaralt) kérdeztek meg. Látványosságként többnyire a nagyváradi várat, a Kálvária dombot, a váradi múzeumot, a Félixfürdőt, a belváros műemléképületeit jelölték meg a megkérdezettek, negatívumként pedig a feltúrt városközpont elkerülését javasolták, az emiatt kialakult rossz közúti közlekedést, egy turisztikai útmutató hiányát sorolták fel. Sajnos a kultúra a háttérbe szorult, valahol a lista végén „kullogott” a színház, a zene- és sportesemények népszerűsége. A turistákat érintő kérdőívek egyik érdekes pontja, hogy mennyit is költenek el naponta, ha Váradon vagy ha a Félixfürdőn nyaralnak. A váradon megszállók válaszai alapján kiderült, hogy a szállást és az utazási költségeket illetően átlagosan kb. napi 500 lej/fő összeget költenek el, a Félixfürdőn nyaralók pedig fejenként napi 200lejt.

További lépésként jövő év elején a turisztikában érintettek csoportos párbeszédét tervezik, melyen ötleteiket, észrevételeiket kérik ki. A tapasztalatcsere révén pedig licit alapján választanak ki egy céget Nagyvárad településmárkájának elkészítésére.

Sükösd T. Krisztina