Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Készül a reptéri kifutó

Gőzerővel folyik a nagyváradi repülőtér felújítása, erről tegnap délelőtt személyesen is meggyőződhettünk, végigsétálva a teljes kifutópályán.

A kivitelező Porr Construct cég képviseletében Harald Braun számolt be a műszaki részletekről, és ott volt a rendkívül optimistán nyilatkozó Cornel Popa megyei tanácselnök is, valamint Gheorghe Pasc reptérigazgató.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Jelen pillanatban a felújítási munkálatok 70%-ánál tartanak, a 2100 méteres kifutópálya 1500 méterét már két rétegben lebetonoztak és a leszállást segítő világítótestek is a helyükre kerülnek lassanként. A 15 méter szélesen betonozó német Wirtgen nagyméretű gépeket a helyszínen meg is láthattuk, ezekkel éjjel-nappal dolgoznak, szakadatlanul. Harald Braun elmondta, egy éjszaka leforgása alatt nagyjából 2000 köbméter betont képesek öntetni a korszerű felszerelésekkel.

A kifutó betonrétegének vastagsága nagyjából 40 centiméteres lesz. A kifutópálya északi és déli végében, úgy 600 méter hosszúságban, egyelőre még az alapozás zajlik.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Cornel Popa külön köszönetét fejezte ki a kivitelező cégnek a szakmai precizitásért és az építési ütemterv betartásáért. Mint elmondta, amennyiben a szeptember 3-ára kiírt határidőre a cég mégsem fejezné be a kifutópályát, úgy a kivitelező a szerződésben vállaltak szerint napi 50 ezer eurót köteles majd kifizetni az esetleges késlekedésért.

Ha ősszel készen is áll majd a reptér, egyelőre ne reménykedjünk benne, hogy külföldre is utazhatunk Nagyváradról, mivel még csak a hazai TAROM légitársasággal vették fel a kapcsolatot a bukaresti rendszeres járatok újraindításáért.

Tóth Gábor