Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Készül a „húsvéti ház”

A rászorulók lakhatásának biztosítására szakosodott belényesi Habitat for Humanity egyesület 2000-ben indította útjára a Húsvéti ház elnevezésű projektet, amelynek keretében évente legalább egy rászorulónak vagy családnak építenek fel ingyenesen egy otthont, melyet nagycsütörtökön, vagy nagypénteken adnak át. A Húsvéti ház azóta az egyesület legnépszerűbb projektjévé vált, melyben évről évre rengeteg önkéntes vesz részt, és melyet számos építkezési vállalat is támogat.

Keszul 3

Az akció keretében idén Váradszentmárton határában építenek fel házat egy olyan férfi számára, aki árvaházakban nőtt fel. A program idei kedvezményezettje, Marinel Pistuka a Margittához közeli Cséhteleken született, és szülei azonnal magára hagyták amint a világra jött. Négyéves koráig egy tenkei árvaházban nevelkedett, majd Nagyváradra került. Itt ismerkedett meg Vasile Sferle műhelytanárral, aki szárnyai alá vette a fiút. Mivel az árvaházban gyakran verekedtek a gyerekek és felvigyázóik is bántalmazták őket, Marinel Pistuka tanárában keresett támaszt és védelmezőt. A fiú asztalos szakiskolába járt és dolgozott is mellette. Tizennyolc éves korában, amikor minden árvaházi gyermeket az utcára tesznek jövőbeli kilátások nélkül, Vasile Sferle befogadta saját házába a fiatalt és állást is szerzett neki.

Keszul 2

„Az egyetlen dolog, amire azóta is vágyik, egy saját ház. Nem vásárol magának semmit. Még ruhát vagy gyógyszert sem. Minden pénzét arra teszi félre, hogy megvalósítsa álmát” – nyilatkozta Vasile Sferle. Marinel tíz évvel ezelőtt a fejébe vette, hogy saját háza lesz, és azóta mindent megtett ennek érdekében. A helyi tanácstól igényelt egy apró földdarabot, amely a 2003-ban kibocsátott 15-ös számú törvény értelmében jár minden 35 év alatti fiatalnak, aki házat szeretne építeni. A területet 2007-ben meg is kapta, azóta önerőből elkészítette a tervrajzot és leöntötte az alapokat. 2008-tól kezdődően önkéntesként részt vett a Habitat számos projektjében és segített felépíteni mások házait. Az egyesület végül úgy döntött, idén megsegíti őt. „Ha lesz egy saját házam végre én is családot alapíthatok, és a gyerekeimnek nem kell majd nélkülözniük. Jól fognak élni és más gyerekkoruk lesz, mint amilyen nekem volt” – nyilatkozta Marinel Pistuka, aki hozzátette, hogy a ház összes bútorát saját kezűleg készíti el.

Keszul 1

A Húsvéti ház projekt idei kedvezményezettje

Miután megismerték Marinel történetét, számos hazai és külföldi önkéntes úgy döntött, hogy segít a váradszentmártoni fiatalon. A svájci Neuchâtel Junior College diákjai feláldozták vakációjukat, hogy a Húsvéti házon dolgozzanak. Hozzájuk csatlakoztak az Iskola másképp program keretében a Partenie Cosma-iskola diákjai, valamint a Betel pünkösdista egyházi líceum tanulói is.

Keszul 4 - ha kell

A projekt hazai és nemzetközi cégek részéről is támogatást kapott. A Wienerberger vállalat biztosította az építkezéshez szükséges összes téglát. A Faist vállalat anyagilag is támogatta a projektet, valamint 20 önkéntest is küldött egy napi munkára. A Comau cég szintén jelentős anyagi segítséget nyújtott az építőanyagok beszerzéséhez és 50 önkéntes munkást biztosított két napra, a váradszentmártoni Endles cég pedig az építőanyagok odaszállításában és tárolásában segített. A ház a tervek szerint és az időjárás függvényében jövő hétre elkészül.

Szombati-Gille Tamás