Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kész sincs, de javítani kell

Még el sem készült, de már javítani, foltozni, sőt megerősíteni is kell a nagyváradi gyorsforgalmi utat. A tavaly év végén sebtében átadott beruházás számos pontján előkerültek a hiányosságok is. Ezek egyik az, hogy nem sikerült a szükséges telket megszerezni a Román Vasúttársaságtól, ezért nem készülhetett el az a 600 méteres szakasz, amely a Hegyesi Márton (ma Ecaterina Teodoroiu) utcát az Árpád vezér (ma Ştefan cel Mare) utcai Füstös híddal összeköti, a másik pedig az, hogy a Kálvária domb melletti szakasznál meg kell erősíteni a domboldalt és támfalat kell építeni, ez zajlik napjainkban is.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A váradi önkormányzat nagyszabásúnak tervezett, de még mindig befejezetlen projektje 16,5 millió euróba került, ebből 12,5 millió euró volt az elszámolható európai uniós támogatás, a többit az önkormányzat saját forrásból fedezte. A 3,5 kilométeres útból azonban csak 2,9 készült el. A megnyitókor Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere azt mondta: a közeljövőben sikerül megépíteni a maradék 600 méteres szakaszt is, amint a vasúttársaságtól az önkormányzat kezelésébe kerül a nagyállomással szembeni, a vasúti síneken túli terület. Akkor azt is elmondta a polgármester, hogy „várhatóan május elejére” teljes hosszában használható lesz a gyorsforgalmi út. Az átadás óta azonban ezen a szakaszon egy kapavágás nem történt, így már biztosra vehető, hogy a legutóbb megígért határidőre sem készül el a városgazda szuperprojektje.

Mindamellett, hogy az egyik legfontosabb szakaszt nem sikerült befejezniük, az sem tökéletes, ami elkészült, javítani, erősíteni kell.

A gyorsforgalminak, vagy a sajtóban sokszor „expressznek” becézett új útnak azonban semmi köze nincsen a gyorsasághoz. A sebességhatár – lévén településen belül és sűrűn lakott területen halad – 50 kilométer/óra, és ugyanennyi marad akkor is, ha teljes hosszában elkészül. Ugyanakkor olyan kereszteződéseket építettek, amelyeknek a bevétele bravúros, sokaknak nem is sikerül elsőre – például a Kórház (ma Louis Pasteur) utcai lejárónál (ha valaki Velence felől érkezik és lehajtana a Kórház utcára, azt csak úgy tudja megtenni, ha tesz egy „tiszteletkört” az ott kiépített parányi körforgalomban, ugyanis a jobbra lefelé vezető sáv olyan keskeny és annyira élesen fordul, hogy egyből nem lehet rákanyarodni).

A most használható szakasz az új váradvelencei közúti hídtól vezet egészen a Hegyesi Márton utca vasútállomás felőli végéig.

B. B.