Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kész lett a „húsvéti ház”

Világi és egyházi elöljárók, valamint a belényesi Habitat for Humanity vezetőinek és önkénteseinek jelenlétében avatták fel nagycsütörtökön az úgynevezett „húsvéti házat”.

A rászorulók lakhatási körülményeinek biztosítására szakosodott belényesi szervezet hagyományos húsvéti programjának kedvezményezettje idén Marinel Pistuka, egy árvaházakban nevelkedett fiatalember volt, kinek részére önkéntesek segítségével építettek otthont. Ahogy arról már április 10-ei lapszámunkban beszámoltunk, az építkezésben segítő kezet nyújtottak a svájci Neuchâtel Junior College diákjai, valamint az Iskola másképp program keretében a Partenie Cosma-iskola és a Betel Pünkösdista Egyházi Líceum tanulói is. Az építkezéshez szükséges területet a váradszentmártoni önkormányzat díjmentesen bocsátotta rendelkezésre. Az építőanyagok beszerzését és tárolását pedig a Wienerberger, a Faist, a Comau és az Endles vállalatok biztosították.

kesz lett

A csütörtöki házavatón jelen volt Lucian Popus váradszentmártoni polgármester is, aki köszöntőbeszédében arról beszélt, hogy az építkezési területet biztosító önkormányzat hozzájárulása eltörpül az önkéntesek munkája mellett, akik szívüket lelküket beleadva rekordidő alatt felhúzták az épületet. Az avatóünnepségen felszólalt még a Habitat elnöke, Marcel Coroiu, valamint alelnöke Florian Bacoş is. Az eseményen jelen voltak a Comau cég önkéntesei, akik az utolsó napokban dolgoztak a házon. Képviselőjük elmondta, hogy nagyon meghatotta őket a kedvezményezett, árva fiatalember nehéz sorsa és ez megkettőzte erejüket. Marinel Pistuka könnyekkel küszködve köszönte meg az önkéntesek segítségét és elmondta, számára szinte hihetetlen, hogy a Habitat segítségével mindössze tíz nap alatt valóra vált az álma, melyért egész életében dolgozott, vagyis hogy legyen egy saját háza.

Az ünnepségen Marinelnek átadtak egy Bibliát, egy lakáskulcsot és egy csokor virágot. Ezt követően az egyesületvezetőkkel közösen átvágta a bejáratra erősített szalagot, a házat pedig egy ortodox pópa föl is szentelte. A beköltözéssel azonban még rövid ideig várnia kell a kedvezményezettnek. A ház ugyan áll, de a belső munkálatok még néhány napig tartanak. Bevezetésre vár még a fűtés, az áram, emellett padlót is le kell tegyenek. Mint a kedvezményezett elmondta, újdonsült otthonának bútorait saját kezűleg készíti majd el.

Sz. G. T.