Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kész az árvízkockázati térkép

Elkészült a Körösök medencéjének az árvízkockázati térképe, amely annak az uniós projektnek az első szakaszát képezi, melyet 2010 decemberében indított el a Körösök Vízügyi Igazgatósága. A részletekről tegnap Pásztor Sándor, az igazgatóság műszaki vezetője nyilatkozott.

kesz 1 - ha fer

Mint Pásztor részletezte, ez a projekt hat megyét – Bihar, Kolozs, Szilágy, Szatmár, valamint Hunyadnak és Aradnak nagy része – foglal magába. Olyan típusú térképeket készítettek, amelyek kiterjednek a vízgyűjtőkre, a Sebes-, a Fekete- és a Fehér-Körösre, valamint ezek mellékfolyóira, a Berettyóra, illetve a nagyobb patakokra. Repülőből és helikopterből fényképezve, filmezve lettek felmérve a teljes domborzati adatok, amelyekre ráépítették az informatikai adatokat, így sikerült a meder közeli földfelszínt hitelesen modellálni, mégpedig 1061 kilométer hosszan és 1500 négyzetkilométernyi területen, összesen 125 települést érintve. A következő lépésben e térképek alapján megyékre lebontva összeállítják a megyei tanácsokkal azokat a vízügyi szempont szerinti részletes biztonsági térképeket, amelyeket a megyei tanácsok továbbítanak majd a hatáskörük alá tartozó önkormányzatoknak. Pásztor úgy véli, hogy mindezt év végéig finalizálni tudják. Mint hozzátette, ez azért is fontos, mert két év múlva ennek alapján fogják betiltani az olyan területen történő építkezést, amely árvízkockázati besorolásba kerül, illetve szintén két év múlva módosulni fog az ingatlanok biztosítási rendszere is. Ez azt jelenti, hogyha például valakinek a főmeder mellett van épülete, akkor a biztosító nem vállalja a kockázatot, és nem biztosít. Továbbá e virtuális térképek segítségével számítógépen modellálható egy rendkívüli esőzés vagy olvadás után keletkező árhullám levonulása, mindez akár 100 négyzetméternyi pontossággal. Ennek alapján előre látható, milyen területek kerülnek majd víz alá, és időben intézkedni tudnak az illetékesek. E modellálással az is elkerülhető, hogy árvízkockázati területen építsenek például gyárakat, körgyűrűt stb.

kesz (2)

A Bihar megyei árvízhelyzetre is rákérdeztünk. „Jelen pillanatban nincs sem árvíz-, sem belvízveszély Bihar megyében, sőt az altalajban lévő vízszint még mindig alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál. Úgy látjuk, hogy akár 70-80 liternyi csapadék sem okozna gondot” – fogalmazott a műszaki igazgató.

Sükösd T. Krisztina