Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Késő romantika a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia ma esti szimfonikus hangversenye Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) és Szergej Szergejevics Prokofjev (1891–1953) orosz, valamint Edward Elgar (1857–1934) brit zeneszerzők műveivel kedveskedik a klasszikus és a modern kor zenéjére fogékonyak számára.

 Romeo Rîmbu, Luminiţa Burcă és Tódor Albert, a filharmónia igazgatója

Romeo Rîmbu, Luminiţa Burcă és Tódor Albert, a filharmónia igazgatója

A Nagyváradi Állami Filharmónia ma 19 órától kezdődő koncertjén P. Csajkovszkij Szláv indulóját, op. 31, Sz. Prokofjev 1., D-dúr hegedűversenyét, op. 19 és E. Elgar Enigma variációk, op. 36 című műveit mutatja be az intézmény zenekara. Az este karmestere Romeo Rîmbu, meghívott előadó Luminiţa Burcă hegedűművész. A jelenleg Bukarestben tanító művésznő a rendszerváltás után két évig volt a nagyváradi zenei intézmény szólistája, és Rîmbu karmesterrel temesvári doktori tanulmányaik révén keresztezték egymás útjait a szakmában.

Romeo Rîmbu a késő romantika gazdag periódusának képviselőiként beszélt az orosz és brit zeneszerzőkről, különösen Prokofjevről, aki modern nyelvezettel ötvöz stílusokat, de mégis a romantika jegyében. Csajkovszkij nyitánya zajos és látványos is, hiszen az orosz-török háborút eleveníti meg (1877–1878): a Balkán szenvedéseit, és az oroszok győzelmét. A gyakran játszott Elgar-variációk egy eredeti, rejtett témára felvázolt 14 darabból álló zenekari mű, mely önmagában sosem hangzik fel ezek egyikében sem, és amelyeket álnevekkel és kezdőbetűkkel a szerző barátairól nevezett el.

Szamos Mariann