Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kérvényezhető a fűtéstámogatás

Tegnaptól már igényelhető a fűtéstámogatás a 2013/2014-es szezonra, amely november 1-jétől jövő év március végéig tart. A Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) e hónap 21-ével kezdődően kezdte kiosztani a tulajdonostársulásoknak, illetve a magánszemélyeknek a támogatás kérvényezéséhez szükséges formanyomtatványokat, de akiknek még szükségük van erre, azok ingyen hozzájuthatnak az ASCO Teleki (ma Primăriei) utca 42. szám alatti székhelyén, illetve a nyugdíjasoknak nyitott nagyváradi központokban. A részletekről Govor Consuella Claudia szóvivővel és Gáti Gizellával, a szociális esetek felelősével beszélgettünk.

Kervenyezheto 5

Mint a szóvivőtől megtudtuk, a fűtéstámogatásra vonatkozó kérvények formanyomtatványait a hivatal nemrég megnyílt közönségszolgálati irodájában lehet átvenni, illetve azt kitöltve, a szükséges dokumentumokat mellékelve leadni, ám azok, akik távfűtésre vannak csatlakoztatva, azok a tulajdonostársulásoknál is leadhatják ezeket, de átveszik még a kérvényeket Nagyvárad négy nyugdíjas-központjában is: Váradszőllősön a Nufărului út 47. szám, D111-es tömbház földszintjén, a Török Ignác (ma Sf. Apostol Andrei) utca 58. alatt, a C. 30-as tömbház földszintjén, a Gyermekváros melletti Ep. Ioan Suciu utca 1. szám alatt, illetve Váradőssiben a Cazaban utca 51. szám alatt.

Kervenyezheto 1

Gáti Gizella elmondta, hogy hétfő délig már legalább száz kérvényt vettek át az igénylőktől az ASCO székhelyén, de még nem összesítették azokkal, amelyeket a nyugdíjas-központokban adtak le az érintettek. „Egyelőre öt-hat munkatársunk foglalkozik a fűtéstámogatásra vonatkozó kérvényekkel, de ha idővel szükséges lesz, több kollegánk is besegít majd” – fogalmazott Gáti, hozzátéve, hogy a formanyomtatványok kitöltése még a tavalyinál is komplikáltabb, tíz oldal helyett tizenhármat kell kitölteni. Ezt elmondása szerint a munkaügyi minisztérium azért tartotta fontosnak, hogy leegyszerűsítse bizonyos juttatások odaítélését, mint például a szociális segélyét, a kiegészítő családi pótlékét és persze a fűtéstámogatásét. Pont ezért a csatolandó jövedelemigazoló dokumentumok sora is bővült. Újdonság például, hogy a munkahelyi jövedelemigazoláson túl (ebbe az élelmiszerjegyek értékének is szerepelnie kell) a megyei adóhivataltól is kell egy jövedelemigazolást kérni, ezen kívül pedig a váradi városháza ügyfélszolgálatán (a 21–28. számú ablakoknál) a Mezőgazdasági Nyilvántartástól is szükséges egy dokumentum, amely bizonyítja, hogy a kérvényezőnek, illetve családtagjainak a nevén nincs mezőgazdasági terület. Innen a kifizetett 2 lejes illeték nyugtájának fénymásolatát kell csatolni a kérvényhez. Egyébként ha van is mezőgazdasági terület a fűtéstámogatást igénylő nevén, annak a mérete a városban nem haladhatja meg az ezer, vidéken pedig a kétezer négyzetmétert. Akiknek pedig autójuk van, másként lesznek elbírálva, mint tavaly, mert az idén már nem a jármű motorjának hengerűrtartalma számít, hanem a gyártás évét (kizárólag 10 évnél idősebb autó esetében járhat a pótlék) veszik figyelembe. Ezt a jármű forgalmi engedélyének fénymásolatával kell igazolni. Szinten újdonság, hogy azok a kérelmezők, akiknek egynél több és 10 évnél idősebb gépkocsijuk vagy motorbiciklijük van, nem részesülhetnek fűtési támogatásban. Egyébként a további szükséges dokumentumokról (személyi igazolvány, a lakás adásvételi szerződésének fénymásolata, gyermek esetén egy iskolai igazolás, hogy jár-e neki tanulmányi támogatás stb.) az ASCO honlapján (www.asco-oradea.ro) vagy a lakótársulásoknál lehet tájékozódni. Azt is fontos tudni, hogy a kérvény hetedik oldalán (4. fejezet) a fűtési mód típusát és a szolgáltató kódját a tulajdonostárulásnál kell kitöltetni, illetve ugyanott pecséttel igazolják, hogy a kérvényező hány szobát fűt és hányan laknak az ingatlanban. Az utolsó oldalon pedig minden egyes csatolt dokumentum elnevezését be kell írnia a kérvényezőnek.

Kervenyezheto 2

Gáti Gizella arra is felhívta a figyelmet, hogy az új kormányhatározat értelmében ettől a szezontól az is újdonság, hogy mindazok, akik anyagi vagy műszaki okok miatt leköttették magukat a távhőszolgáltatásról, vagy nincs más lehetőségük az áramon kívül a fűtésre, támogatást kaphatnak a villanyárammal való melegítésre. Ennek odaítélése előtt azonban az ASCO munkatársainak környezettanulmányt kell végezniük az érintett nagyváradi családoknál, hogy nincs-e más hőforrásuk. Azt is megtudtuk, hogy eddig 13 ezer típuskérvényt nyomtattatott az ASCO, de már az első héten 9 ezer elfogyott belőlük, így újabb kétezret rendeltek a nyomdából.  Azt is lényeges tudniuk az érintetteknek, hogy a kérvényeket az illető hónap 20-áig kell leadniuk, pontosabban legkésőbb aznap kell nyilvántartásba vennie azt az ASCO-nak, hogy még arra a hónapra folyósíthassák a támogatás összegét. Ehhez pedig mindig az előző havi jövedelmet igazoló dokumentumok szükségesek. „Amennyiben változik a család jövedelme, akkor azt egy újabb kérvényben okvetlenül jelezniük kell” – figyelmeztetett Gáti Gizella.

A kérvények az ASCO közönségszolgálati irodájánál hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 7.30–16.30 óra között, csütörtökön pedig 7.30–18.30 között adhatók le, a fentebb felsorolt nyugdíjas-központoknál pedig 8–16 óra között veszik át azokat.

Sükösd T. Krisztina